SAČUVAJTE ZDRAVLJE: Ovo su znakovi koji pokazuju da ste pod velikim stresom

stres

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Normalno je da vas posao i obaveze iscrpljuju, ali sve u svojim granicama. Ako se osećate toliko umorno da nemate snage ni da se presvučete kada dođete kući, promislite da li je to što radite vredno vašeg psihičkog i fizičkog zdravlja.

Svakodnevna užurbanost i sedelački način života na nas ostavljaju trajne posledice.

Nekada pokušavamo da pređemo naše krajnje granice mogućnosti što je izuzetno sebično prema našem telu i našem zdravom razumu. Ovo su neki od pokazatelja da trpite veliku količinu stresa i da morate da usporite svoj životni tempo i opustite se.

1. Pojačan umor

Normalno je da vas posao i obaveze iscrpljuju, ali sve u svojim granicama. Ako se osećate toliko umorno da nemate snage ni da se presvučete kada dođete kući, promislite da li je to što radite vredno vašeg psihičkog i fizičkog zdravlja. Odgovor je, rekli bismo, uvek negativan.

2. Bolovi u leđima

Premda sedenje vrlo često izaziva bolove u donjem delu leđa, stres i živciranje će vam priuštiti bolove i u gornjem i središnjem delu i osećaćete se kao da na leđima neprestano nosite težak teret. Pokušajte da dubokim disanjem opustite mišiće i napravite kupku s eteričnim uljima za opuštanje.

3. Problemi sa spavanjem

Ovaj problem kao posledicu nosi gore navedeni umor, a događa se uglavnom zato što ne možete da prestanete da razmišljate o poslu i stvarima koje još uvek niste rešili. Kako ne biste posezali za lekovima, na jastuk nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja lavande koje bi trebalo da vas opusti i uspava.

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

4. Razdražljivost

Simptom razdražljivosti javlja se zbog previše razmišljanja koje uvek povuče pesimistične misli koje počnu da vas muče i tada svaku situaciju počinjete da vidite kao onu s negativnim ishodom. Pokušajte da gledate samo na pozitivne strane svega i dajte malo oduška pa se nagradite za sve dobro što ste uradili tokom nedelje.

5. Migrene

Ovaj intenzivni oblik glavobolje javlja se zbog premalo sna i prevelike količine obaveza. Takođe, jedan od uzročnika migrene je premalo hidratacije. Ako vam se javi migrena, dajte sebi ostatak dana slobodno i odspavajte u zamračenoj sobi. I ne zaboravite da pijete dovoljno vode tokom dana.

(Dnevne.rs/Izvor: Index.hr)