RASTE ŠIROM SRBIJE! Ova biljka čisti organizam od toksina, ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo

luk

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Ako na planini ostetite miris belog luka budite sigurni da se u blizini nalazi sremuš. Moćna samonikla biljka koja posle duge zime obnavlja telo i čisti organizam od glave do pete. Nadaleko je poznat i kao medveđi luk, jer krepi i ove krupne životinje.

– Nakon zimskog sna, prvo što potraže po šumi jeste ovaj divlji beli luk. Za njih je to vitaminska bomba koja ih nakon hibernacije vraća u život. Pojedu ovo tri, četiri puta i okrepe se. Ne kaže se uzalud – zdrav kao medved – rekao je Zoran Ćeriman iz Čačka, kod koga je na Zelenoj pijaci već godinama unazad, u ovo doba, najprodavaniji upravo sremuš.

Sezona njegovog branja traje u maju, a na padinama Jelice ima ga u izobilju. Berači se kući vraćaju sa punim korpama divljeg belog luka, a veoma tražen bio je u vreme vanrednog stanja. Oni koji dobro poznaju lekovito bilje kažu da sremuš čisti organizam od toksina, ima antibaktirijsko i antivirusno dejstvo.

– Vrlo je zdrava za krvne sudove, za jetru i žuč. Može se koristiti kao salata, začin, a žene od njega prave pite i meleme. Najbolji je kad se napravi sa rakijom komovicom. Isecka se i stavi u flašu. Miris belog luka ova biljka ima samo dok se jede, a posle se ne zadržava i ne isparava. Po izgledu najviše liči na đurđevak – kaže Biljana Đorđević iz sela Slatinska banja podno Jelice.

NEVERICA U SOPOTU: Poginula skokom kroz prozor, pala na dve žene, jednoj POPUCALA REBRA (INFO)

Međutim, sremuš trerba da bere samo onaj ko dobro poznaje ovu biljku jer je prethodnih godina bilo slučajeva da je ova jestiva biljka zamenjena gotovo identičnom ali otrovnom pa su mnogi izgubili i živote jedući je misleći da jedu sremuš.

 

(Dnevne.rs/RINA)