Pušenje nakon jela 10 puta gore od pušenja van obroka: Saznajte zašto!

Jedite ove namirnice

Foto: publicdomainpictures

Većina pušača poželi posegne za cigaretom čim završe s obrokom.

Neki to rade jer žele „pomoći“ hrani da se brže probavi, ali nisu svesni koliko štete nanose svom organizmu s ovom navikom.

Snažna želja za cigaretom i poriv za pušenjem nakon jela nešto je s čim se može poistovetiti većina pušača. Često je odmah zapale zato što misle da će se tako brže probaviti, ali naučnici ne podržavaju tu njihovu teoriju.

Naime, cigareta posebno iritira creva, ali i ostatak probavnog sistema koji tada utiče na celo telo. Nikotin iz cigarete veže se za kiseonik u krvi jer se nakon jela, kada probavni sistem radi punom parom, lakše apsorbira.

Zbog toga pušenje nakon jela može uzrokovati čitav niz teških problema u probavnom sistemu, od iritacije do ozbiljnih bolesti.

Ljudi koji boluju od ulceroznog kolitisa i sindroma iritabilnog kolona trebali bi izbegavati pušenjeu širokom luku, a oni koji su pušači obavezno bi se trebali odreći cigarete nakon jela jer pušenje dodatno pogoršava simptome njihovih bolesti i otežava probavu.

Smetaju vam staračke pege? Evo kako da ih se rešite uz pomoć drevnog recepta iz Kine! (RECEPT)

Brojna istraživanja pokazala su da je pušenje nakon jela 10 puta gore od „normalnog“. Tačnije, jedna popušena cigareta ima učinak kao njih 10.

Zato nakon obroka pričekajte minimalno pola sata pre nego što zapalite cigaretu.

(Dnevne.rs /Izcor: zadovoljna.hr)