PULMOLOG IZ TIRŠOVE SAVETUJE: Na ovaj način ćete deci IZGRADITI JAK IMUNITET bez lekova

doktor

Foto: Kurir

Samo jednom u deset godina se može oboleti od gripa, otprilike 4-5 puta u životu. Ovo ostalo su bolesti koje liče na grip, otkrio je dr Nestorović

Protekli period ostao je u znaku sezone jakog gripa, a budući da su deca najosetljivija i često najbrojnija grupa obolelih, prof. dr Branimir Nestorović, pulmolog i alergolog na Univerzitetskoj klinici “Tiršova” dao je nekoliko saveta roditeljima.

On je gostovao u Jutarnjem programu Televizije Pink, a govorio je o gripu, virusima, prirodnim lekovima i tome da li ima svrhe vakcinisati decu protiv gripa.

“Grip je popularna bolest. Prošla godina je donela rezultate nekih novih istraživanja i promenila naše mišljenje o gripu. Iako ste sigurno mnogo puta u životu za sebe rekli da imate grip, to u većini slučajeva nije bilo tako. Samo jednom u deset godina se može oboleti od gripa. Otprilike 4-5 puta u životu. Ovo ostalo su bolesti koje liče na grip”, ispričao je lekar.

ISPOVEST BIVŠE ŽENE JOVANA KOJI SE OBESIO: Ćerkicu i mene je napao sekirom! SKIDAO SE PRED MOJOM SESTROM I KUMOM

Doktor Nestorović dodaje da je priča o gripu uvek malo “naduvana” i da svi mi svi moramo da preživimo određeni broj infekcija u životu, ali da je u retkim slučajevima u pitanju pravi grip.

Govoreći o tome kako se virusi šire i opstaju na niskim temperaturama, doktor Nestorović kaže da virusi imaju izvesni omotač koji ih štiti tokom zime, te da ispod nule mogu da žive i do pola sata. Leti opstaju čak 10 sati.

“Ako se neko nakašlje i uzme ove novine, a vi ih uzmete u narednih deset sati, možete se razboleti”, objašnjava on.

Nestorović navodi i da su istraživanja pokazala da nama virus gripa zapravo ništa ne radi kao takav. On aktivira naš imuni sistem pa se onda on “okreće” protiv nas.

“Najbolji u borbi protiv virusa su sok od crne zove, sve crveno voće i preventivna upotreba cinka”, preporučuje lekar.

SODA BIKARBONA I LIMUN: Moćna kombinacija štiti celo telo (RECEPT)

Kada je reč o deci i visokim temperaturama on kaže da, ako je dete dobro raspoloženo i ima temperaturu, to je beznačajno. Tek ako je dete kilavo, spava mu se, leži, loše izgleda, odmah se javite lekaru, a prethodno pokušajte da spustite temperaturu antipireticima i rashlađivanjem.

doktor

Foto: Printscreen/ youtube/ RTS Ordinacija – Zvanični kanal-Izvor: Stil

“Pokazalo se i da gomila prirodnih lekova ima odlična dejstva. Konkretno, odlična stvar je zova – sok od crne zove. U Izraelu je grupa naučnika pokazala da je ona osam puta bolja u borbi protiv gripa od bilo kog leka.

Ali samo kao sok, ako se ovako konzumira može da bude otrovna. Sok mogu da konzumiraju i bebe”, otkriva doktor Nestorović.

“Takođe, sve crveno voće sadrži antocianine, materije koje se vezuju i sprečavaju virus da uđe u ćeliju. Sve crveno voće, aronija, borovnica, ribizle, maline. To su antivirusni lekovi i najbolji vid prevencije. Osim toga, Američka akademija za porodičnu medicinu preporučuje i preventivno uzimanje cinka u niskim dozama, 5-7 mg za decu, 10-15 mg za odrasle, od oktobra do aprila. To je odlično kao prevencija i u lečenju respiratornih infekcija.

MEŠAVINA PROTIV 100 BOLESTI: Ruski onkolog preporučio čudesan recept za mnoge bolesti modernog društva (RECEPT)

Cink stimuliše imunitet i blokira receptore gde se vezuju virusi, ali i bakterije. Zauzima njihovo mesto i sprečava da se oni tu vežu. Deca koja uzimaju cink dokazano imaju pet puta ređe proliv, tri puta ređe infekcije, viši koeficijent inteligencije i bolje su rasla”, objašnjava doktor Nestorović.

Na pitanje voditelja da li treba vakcinisati decu protiv gripa, odgovara da je problem sa vakcinama dvostruk.

SPAS ZA PROŠIRENE I UPALJENE VENE: Recept za kašu koja rastvara krvne ugruške!

Prošle godine objavljen je, kaže, veliki rad u kojem se tvrdi da vakcinu možda pravimo pogrešno. Drugi problem je taj što na najrizičnije kategorije za oboljevanje od respiratornih infekcija, a to su mala deca i stari, vakcine najslabije deluju.

(Dnevne.rs/Stil.kurir.rs /Izvor:: Zelena učionica)