PROFESORKA MILA ALEČKOVIĆ: Srpska deca se prodaju u inostranstvo, oko 5.700 dece je oteto siromašim porodicama?!

doktorka

Mila Alečković, Foto: Printsreen, printscreen/Espreso

Prof dr Mila Alečković, profesorka psihologije i etike pre dve godine proživljavala je pravu dramu, zajedno sa svojim suprugom.

Devojčica, čiji su hranitelji bili tada već dve godine ona i njen suprug, oduzeta je od strane Centra za socijalni rad u Obrenovcu i Centra za porodični smeštaj i usvojenje Beograd.

– Dete čiji smo hranitelji dolazi sa prostora Kosova i Metohije, iz izbegličke porodice, otac joj je preminuo, majka je tada bila bolesna, i sud je nju izmestio iz porodice, nakon čega su brigu o njoj preuzela ova dva centra – izjavila je prof dr Mila Alečković.

Hraniteljstvo maloletne Lj. Đ. (8) se od početka, odnosno od avgusta 2016. odvijalo uz izuzetne teškoće i odbijanje porodice u kojoj je dete bilo smešteno da sarađuje sa stručnim radnicima Centra za socijalni rad. Hranitelji su tražili posebne uslove i izbegavali kućne posete savetnika.

Takođe su onemogućavali stručnjacima da obavljaju razgovore s detetom nasamo, a osim toga su se i protivili da dete održava kontakte sa braćom sa kojom ima izraženu emocionalnu povezanost – ovo su zvanični razlozi izmeštanja deteta iz hraniteljske porodice psihološkinje Mile Alečković, koje je posle njenog obraćanja preko Jutjuba izazvalo veliku pažnju javnosti.

U izveštaju stručnog nadzora Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koji je pročitao tada ministar Zoran Đorđević, navodilo se i da je lekarski pregled potvrdio da je dete bilo zanemareno, zapušteno, kao i da je imalo šugu.

– Mila Alečković i njen suprug u školi koju pohađa devojčica su se lažno predstavljali kao usvojitelji, a ne kao hranitelji, a takođe su davali netačne informacije na konferenciji za novinare koja je održana tri dana nakon oduzimanja deteta – piše u izveštaju koji je predstavio Đorđević.

– Nisu ispunjavali ni svoju obavezu da vode svesku hraniteljstva. Često su brigu o detetu prepuštali drugim licima iz svog bližeg okruženja – rekao je on tada.

Alečković je u javnost stalno izlazila s tvrdnjama da joj je pravo na hraniteljstvo deteta oduzeto nezakonito.

– Sve je bilo protivzakonito, sva prava deteta su pogažena, sva prava stranke u upravnom postupku, to sam u ovom slučaju ja, ali ja sam sada manje bitna. Dete je bilo bolesno kada je došlo kod nas – rekla je psiholog Mila Alečković o tome što joj je, kao hranitelju, oduzeto dete.

Ona se sada oglasila u još jednoj od emisija i skrenula je pažnju na decu koja se kako tvrdi, “izvoze” u inostranstvo.

– Zašto se siromašnoj porodici otme dete? Imam podatak da je 6.000 dece oteto u Srbiji, Rodoljub Šabić mi je pomogao da dođem do tih podataka.

Specijalne jedinice na GOLORUKE GRAĐANE na Kosovu, na desetine povređenih, među njima i DECA

Ipak su to morali da kažu. Skoro 6.000, tačnije negde oko 5.700 dece je oteto siromašnim porodicama. Zašto? Gde idu ta deca?

– Znači, imamo prijatelje u svim tim zemljama, napravićemo veliki pritisak da se izglasa zakon Dime Jakovljeva, koji je izglasan u Rusiji, da srpska deca ne mogu biti prodavana nikakvim bogatim strancima ako Srbi hoće da ih preuzmu. Građanima u Srbiji se ne daju deca na usvajanje, već odmah idu napolje za novac – zaključila je ona u emisiji “Bez ustručavanja”.

Šta vi mislite o ovome? Pišite nam u komentarima…

       

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor: Espreso.rs)