PODVIG VREDAN DIVLJENJA: Beogradski lekari u isto vreme porodili ženu i uklonili joj tumor težak 11 kilograma!

darko

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Lekari iz GAK ,,Narodni front” u Beogradu izveli su podvig dostojan divljenja. Oni su u isto vreme porodili pacijentkinju P. I. (38) iz Banjaluke i izvadili joj iz stomaka tumor od čak 11,5 kilograma.

Intervencija je obavljena pre dvadesetak dana, kada su doktori prvo carskim rezom porodili ženu koja je na svet donela devojčicu tešku 2.600 grama.

Odmah zatim su joj izvadili ogroman tumor zajedno sa matericom. Operacija je prošla bez komplikacija, trajala je oko dva sata, a nakon oporavka i majka i beba su puštene kući u Banjuluku. Nesvakidašnji slučaj Načelnica porodilišta GAK Narodni front” prof dr Snežana Rakić potvrdila je za Informer da je tim stručnjaka uspešno obavio tešku intervenciju. Prema njenim rečima, ovo je bio prvi put da su se u njihovoj ustanovi istovremeno radile dve ovakoozbiljne operacije.

Srpkinja privedena jer je prelazila most u Kosovskoj Mitrovici ogrnuta srpskom zastavom (VIDEO)

– Zaista smo svi zajedno, od lekara preko medicinskih sestara i babica, odradili sjajan posao. I što je najbitnije, spasili smo i mamu i bebu. Odstranili smo džinovski tumor, težak 11,5 kilograma. Pacijentkinja iz Banjaluke došla je kod nas trudna sa miomom na materici koji je rastao neverovatnom brzinom. Da ima ovaj problem saznala je u sedmoj nedelji trudnoće, ali je tada operacija bila nemoguća jer bismo vadenjem tog mioma morali da odstranimo i matericu i ona ne bi više imala mogućnost da rada. U 11. nedelji trudnoće ona je iz Banjaluke prešla na našu kliniku i od tada smo budno pratili i razvoj bebe, ali i rast tumora, da ne bi ugrozio plod – kaže doktorka Rakić.

Ona napominje da pacijentkinja nije imala posebne tegobe, sem što se iz dana u dan sve teže kretala jer je u stomaku imala težinu kao da nosi trojke.

– Zbog velikog obima tumora i njegove težine, hteli smo da je porodimo u 28. nedelji, kada je beba imala oko 1.200 grama. Medutim, svi pregledi su pokazali da se nesmetano razvija i da se dobro ,,brani” od tumora, koji nije ugrožavao ni nju ni trudnicu. Nastavili smo da pratimo situaciju i zaista bili sve vreme uz pacijentkinju.

Konačno smo odlučili da je porodimo u 36. nedelji nedelji, kada je beba bila dovoljno krupna i stabilna – naglašava načelnica porodilišta.

NIJE MOGLA DA DOĐE SEBI! Sakrila se ispod kreveta da bi videla da li je dečko vara: SUZE SU SAME KRENULE!

Višesatna operacija

Doktorka Rakić ne krije da je bilo treme i da je bilo vrlo neizvesno, ali da je ceo bolnički tim dao sve od sebe i verovao u dobre rezultate.

-Ova nimalo naivna, dvostruka intervencija trajala je oko dva sata.Prvo su lekari izvadili devojčicu od 2,6 kilograma, a zatim nastavili da rade na uklanjanju tumora. Ceo tumor od 11,5 kilograma je izvađen i bili smo u šoku. Tako nešto nismo videli do sada i još da raste pored bebe, koju srećom nije pritiskao! Nažalost, morali smo da izvadimo i matericu, jer je ipak to bila tumorna promena. Ali uspeli smo – ponosna je sagovornica, koja naglašava da su se i mama i beba uspešno oporavile i nakon sedam dana puštene su kući.

       

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor: Informer)