POČNITE ODMAH: Čim pređe četrdesetu, ovih 5 stvari svaka žena treba da radi! (INFO)

drugaruce

Foto: Shutterstock

Sledećih pet preventivnih navika može vam pomoći, ne samo da se suprotstavite ovim promenama, već i da ostanete zdravi, imate više energije i budete spremni za sve divne godine koje su tek pred vama

Tokom fenomenalnih četrdesetih, osećate se jednostavno nepobedivo. One su, ipak, fantastične godine.

Ali, tokom četrdesetih događaju se i suptilne promene o kojima bi trebalo povesti računa pre nego što postanu problem.

Naime, dolazi do usporavanja metabolizma, gubitka mišićne mase, hormonskih promena, kao i povećanja nivoa stresa i učestalosti depresije.

Sledećih pet preventivnih navika može vam pomoći, ne samo da se suprotstavite ovim promenama, već i da ostanete zdravi, imate više energije i budete spremni za sve divne godine koje su tek pred vama.

1. Doručkujte na miru svako jutro
Nutricionisti se slažu da je doručak od suštinskog značaja za održavanje linije i sprečavanje gojenja. Obrok na početku dana “radi u dogovoru” sa metabolizmom, koji je najjači ujutro, a on je odgovoran i za suzbijanje želje za slatkišima kada dođe do pada šećera u krvi.

[adsenseyu5]

Pokušajte da uvrstite i toplu vodu sa limunom i medom kao prvu stvar koju ćete popiti ujutro, kao najboljisvakodnevni detoks koji možete podariti svom organizmu. Ne zaboravite i na sve dobrobiti stare, dobre zobene kaše. Kaficu popijte barem pola sata nakon ovog rituala i nikako je nemojte piti na prazan stomak.

2. Povećajte unos kalcija i vitamina D
Oba su od suštinskog značaja za zdravlje kostiju i sprečavanje nastanka osteoporoze. Zdravstveni stručnjaci preporučuju ženama u četrdesetim da unose 1000 mg kalcijuma i 400 do 800 IJ vitamina D dnevno. Najbolje ih je unositi putem namirinica koje ih sadrže, poput orašastih plodova, semenki, pasulja, mleka obogaćenog D vitaminom.

Takođe, umereno izlaganje sunčevoj svetlosti je jednostavan i besplatan način da dobijete dovoljne količine vitamina D i poboljšate vaše zdravlje. Izlaganje suncu je zaista jedna od najmoćnijih terapija, čiji efekat premašuje delovanje mnogih modernih lekova.

3. Držite stres pod kontrolom
Zdravo, smireno srce kuca brže kada udahnete i sporije kada vazduh izbacite napolje. Međutim, stres sprečava ovu prirodnu srčanu frekvenciju, aktivirajući nezdrave promene u celom telu, uključujući i povećanje krvnog pritiska, manjak energije i brže odumiranje ćelija. U stvari, zbog stresa brže starite.

[adsenseyu1]

Kako biste srce doveli do zdravijeg ritma, udahnite duboko kroz nos, zaustavite dah na par sekudni i onda izbacite vazduh kroz usta, svaki put kada osetite povećanje pritiska. To aktivira lutajući nerv Vagus i opušta mišiće, srce, disajne ​​puteve i krvne žile.

Ne zaboravite na duhovnu praksu (meditaciju, jogu, mantru, molitvu…), čitanje, muziku, kreativnost, hobi, šetnju u prirodi, kupku, san i odmor…

4. Povećajte unos proteina i radite vežbe snage
Unošenje hrane sa svim amino-kiselinama neophodnim za formiranje celokupnih proteina, najmanje dva puta dnevno, povećava nivo raspoloženja usled čega dolazi do smanjenja simptoma depresije. Preporučuje se da unosite oko 1-1,5 g proteina po kilogramu telesne težine.

5. Družite se s pozitivnim osobama
Druženje smanjuje nivo stresa, poboljšava samopouzdanje pa čak može da utiče i na bolje razumevanje sa partnerom. Kada je reč o društvenom životu, žene su istinski dobre u tome, ali on prilično pada u drugi plan u četrdesetim, najčešće zbog karijere i porodičnih obveza.

Ipak, istraživanja pokazuju da žene koje su dobro društveno povezane imaju manji rizik od nastanka dijabetesa, visokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja.

Družite se sa dobrim ljudima, smejte se i plačite zajedno, delite i uživajte u životu!

(atma.hr)