PAZITE SE OD PREVARANATA: Ovo su 10 stvari koje morate znati, ukoliko PLAĆATE karticom

plaćanje

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Sve je više ljudi – žrtava kriminalaca koji su, pomoću posebnog uređaja, skenirali njihove kreditne kartice, a potom im ukrali novac. Ovo su stvari koje morate znati kako biste se zaštitili od prevaranata.

Čak i kada porodični ručak poželite da platite karticom, možete upasti u zamku i biti prevareni.

Proizvođač aparata za plaćanje kreditnim karticama “Ingenico” nedavno je izdao vodič pomoću kojeg možete razlikovati lažni od pravog uređaja.

1. Lažni uređaj je znatno veći od originala

Šire ivice aparata, kartica koja gotovo do kraja ulazi u uređaj. Ovo je glavna razlika koja korisnicima kreditnih kartica može na prvi pogled ukazati da se radi o prevari.

2. Razlika u tipkama na aparatu

Dodatak koji je ugrađen u uređaj i koji prilikom provlačenja kartica krade vaše informacije, “ostavlja posledice” i na izgled tipki na aparatu za kreditne kartice.

POGLEDAJTE DA LI JE VAŠE MEĐU NJIMA: 100 najčešćih prezimena u Srbiji

3. Zelena lampica ne radi

Lampica, koja kod original uređaja svetli, kod lažnih aparata “skidač informacija” blokira zeleno svetlo.

4. Na uređaju ne postoji hemijska olovka

Svi aparati za plaćanje kreditnim karticama, po pravilu bi trebalo da imaju olovku zakačenu za sam uređaj, kako bi klijenti mogli da se potpišu na račun nakon provlačenja kartice. “Kradljivac informacija” koji je ubačen u lažne uređaje ne dozvoljava da os olovka priključi na aparat.

5. Česte greške prilikom provlačenja kartice

Uređaj koji krade vaše informacije ponekad “stoji na putu” magnetnoj traci u uređaju dok skenira vaše podatke. Upravo zbog toga, jako često dolazi do grešaka prilikom korišćenja aparata, a uređaj usporeno radi. Zato – obratite pažnju da li aparat kroz koji provlačite karticu radi sporije nego inače.

6. Ne bacajte račun

Nakon obavljene transakcije, plaćenog računa karticom ili podignutog keša sa bankomata, nemojte bacati potvrdu o transkaciji, sve dok se u mesečnom izveštaju koji dobijate od banke ne uverite da je ispravno proknjižena.

7. Pazite gde zapisujete svoj PIN broj

Uz svaku karticu dobijate i svoj lični indetifikacioni broj (PIN). Ukoliko imate problema sa pamćenjem kombinacije brojeva, vodite računa gde zapisujete PIN. Uvek obratite pažnju da to ne bude papir koji ćete držati u tašni ili novčaniku.

STIŽE VRELI JUN: Tri znaka HOROSKOPA imaće priliku da ispune svoje velike želje

8. Koristite odvojenu debitnu karticu

Kako biste zaštitili svoj novac, najefikasnije bi bilo ukoliko biste koristili debitne kartice. Na svom debitnom računu gledajte da imate samo onoliko novca koliko vam je potrebno za određenu kupovinu.

9. Postavite limit

Ograničite potrošnju na svojoj kartici, te kriminalci koji se bave ovakvom vrstom prevare, neće biti u mogućnosti da vam odjednom ukradu sav novac.

10. Obratite pažnju prilkom plaćanja u prodavnicama

Kada plaćate karticama u prodavnici ili većim marketima, vodite računa o tome da li zaposleni nose uređaj od vas.

Ako plaćate u restoranu, ne dozvolite konobaru da plaćanje izvrši van vašeg pogleda, već zahtevajte da se transakcija obavi ispred vas.

(Dnevne.rs/Blic.rs /Izvor:Andriana Janković , Brightside.me)