OVO SU TRI GREŠKE KOJE SVI PRAVE U TOALETU: Zbog ovoga patite od INFEKCIJA I HEMOROIDA (INFO)

wc

Foto ilustracija: Dnevne.rs /pixabay

Prilikom odlaska u WC često nesvesno radimo neke stvari koje mogu dovesti do infekcije i iritacije

U toalet odlazimo nekoliko puta dnevno i skoro sve što tamo radimo obavljamo nesvesno, mehanički.

Ali, postoje neke greške kojih verovatno nismo svesni, a pravimo ih svakodnevno i koje nisu nimalo bezazlene jer mogu uzrokovati infekcije i iritaciju. Evo o čemu se radi i kako ih možemo ispraviti.

1. Predugo sedimo na šolji

Često se dešava da imamo potrebu da obavimo veliku nuždu, ali da to, nažalost, baš i ne ide tako „glatko“. Zato dugo sedimo na ve-ce šolji i naprežemo se, a to je velika greška jer tako podstičemo razvoj hemoroida.

Ako imate problema s obavljanjem velike nužde, nemojte bespotrebno sedeti u iščekivanju nego ustanite, malo prošetajte po stanu jer ćete tako brže naterati probavni trakt da proradi.

2. Previše se brišemo

U ovom slučaju važi pravilo da je manje zapravo više. Toalet-papir iritira perianalnu kožu, a to često dovodi do svraba i upale.

PREDSTAVLJAMO VAM NAJČEŠĆE ZNAKOVE: Da li imate natprirodne sile u vašem domu? (INFO)

Dovoljno je obrisati se dva puta, a ako vam je potrebno više od toga, to znači da verovatno niste do kraja ispraznili probavni trakt. Uvek uzimajte mekani toaletni papir bez dodatih mirisa i boja jer oni manje iritiraju kožu.

3. Brisanje u pogrešnom smeru

Mnoge žene nesvesno prave ovu grešku nakon mokrenja i brišu se otpozadi prema napred. Tako prenose bakterije s rektuma prema mokraćnom kanalu.

Za razliku od muškaraca, kod žena je mokraćna cev kratka, pa bakterije brže i lakše dopiru do bešike i uzrokuju razne urinarne infekcije.

Zbog toga se uvek brišite od napred prema nazad.

(Dnevne.rs /Izvor: Kurir)