Ovo su činjenice koje govore o postojanju srpskog jezika u periodu pre dinastije Nemanjića (VIDEO)

mapa
Rasel Grej i Kventin Etkinson, evolutivni biolozi sa Univerziteta u Ouklendu su 2012. godine objavili rezultati studije na osnovu kojih su zaključili da svi indoevropski jezici vode poreklo sa prostora današnje Turske. Portal “Biznis insajder” je na osnovu te studije napravio animiranu mapu evolucije indoevropskih jezika.
Animacija na slikovit način pokušava da predstavi razvoj indoevropskih jezika

Prema teoriji ovih naučnika, svi indoevropski jezici su nastali u Anadoliji, odakle su se širili na istok i zapad, čime su nastale balto-slovenska i indoiranska (arijska) grupa jezika.

[adsenseyu4]

Nakon baltoslovenske faze nastaju prabaltički i praslovenski jezik, od kog će se kasnije izdvojiti južnoslovenska grupa jezika, među kojima se nalazi i srpski.

Pre gledanja snimka, u obzir treba uzeti činjenicu da su ova dva naučnika predstavila širenje jezika oslanjajući se na iskustvo iz svoje struke, poistovećujući širenje jezika sa širenjem virusa.

[adsenseyu4]

Sudeći prema video snimku, već u prvim godinama nove ere je došlo do evolucije i odvajanja srpskog (slovenačko-srpskohrvatskog) jezika od praslovenskog, za šta ne postoje materijalni dokazi, mada postoje brojne nepotvrđene naučne (ali i kvazinaučne) hipoteze koje govore o postojanju srpskog jezika u periodu pre dinastije Nemanjića.

VIDEO > Svi indoevropski jezici vode poreklo iz Anadolije:

(Blic)

 

2 Comments on "Ovo su činjenice koje govore o postojanju srpskog jezika u periodu pre dinastije Nemanjića (VIDEO)"

  1. Hetiti su poreklom Srbi jer se balkansko poluostrvo zvalo HELM a hetit znaci covek sa helma. Zbog njega se tako zovu isto kao i Kelti sto je isti narod. Srpski jezik je u korenu svih evropskih jezika sto se ne odnosi na albance koji ne trebaju da dobiju boju na ovoj mapi. Oni nisu ILIRI jer je naziv ilir dobijeno iz imena ILIN sto se odnosi na troju i trojance jer takvo je originalno ime troje. Siptari sigurno nisu trojanci niti imaju bilo kakve vezee sa helmom, vec su srbi trojanci, ili iliri!!

  2. …postoje brojne nepotvrđene naučne (ali i kvazinaučne) hipoteze koje govore o postojanju srpskog jezika u periodu pre dinastije Nemanjića.
    Ja se ponekad zapitam da li su vaš novinari i urednici uopšte išli u osnovnu školu. Kao da rečenica nije dovoljno besmislena i bez ove vaše intervencije u zagradi, nego još i to.

Comments are closed.