Ovo su 15 stvari koje moj život u Beogradu čine NAJSAVRŠENIJIM na svetu (INFO)

devojka
Ne, ne želim nikada da odem iz Beograda. Želim da zauvek ostanem ovde, u najlepšem gradu na svetu, u onom gde sam jela šljivcige dok sam se vraćala iz škole, u onom gde sam u pesku u parku upoznala buduću kumu, onom gde sam zavolela jednu tršavu, plavu kosu dok je šetao svog psa voždovačkim ulicama, u onom gde leti zalazi crveno sunce, gde celo naselje miriše na čokoladu iz “Soko-štarka”, gde možeš da šetaš Zemunskim kejom i jedeš girice iz fišeka, ovde gde sam se kao petogodišnjakinja okupala u fontani na trgu Nikole Pašića, tada Marka i Engelsa, u onom gde sam radila u zgradi Politike i svako jutro koračala asfaltom Makedonske udišući prvi ritam grada koji se budi…

Da, želim da ostarim u Beogradu. Neću da odem u tuđinu. Želim da trčim sa aerodroma kući i da kada odem bilo gde u svetu sa uživanjem posmatram najlepše prizore, a da opet moj mozak viče “Beograd je lepši, tamo je sve milije”. Želim da ostanem ovde i ostaću ovde, jer čvrsto verujem da ti nigde ne može biti bolje nego kod kuće. Jer sve i da naučiš besprekorno sve jezike sveta, samo maternji ima dušu, i samo na njemu možeš da izraziš najdublje misli i najfinije emocije.

 

Volim ovaj grad jer je moj život u njemu savršen. Volim ovaj grad:

 

1. Da l’ ima nešto lepše nego pojesti 10 ćevapa sa kajmakom i šopsku u “Kovaču” ili u “Dva Jelena”? Jedeš tamo-ovamo po belom svetu, i opet se uželiš srpske kuhinje i prestoničkih restorana…

[adsenseyu1]

2. Jer mogu da sedim u parku Manjež i pijem kafu za poneti i samo gledam kako ljudi prolaze, i razmišljam o tome kako je život divan. Ili u parku kod Hrama. Ili ispod Hrama. U Studentskom parku. Na Kalemegdanu. Ili – u bilo kom parku u gradu, a ima ih na svakom koraku, to znamo svi.

 

3. Zato što uvek, u svako doba dana, i u svakom trenutku nekog ima na ulicama. Zato što je ovo bezbedan grad, šta god drugi pričali, i zato što i kad izađem u 3 ujutru da prošetam psa, neko šeta.

 

4. Zato što imamo Košutnjak, Avalu, Zvezdarsku šumu, Banjičku šumu, Jajince… Beograd je oaza prirode –  prirode u kojoj možeš da trčiš, skačeš, dišeš, pevaš na sav glas, roštiljaš, šetaš, jedeš ušećerene jabuke, uživaš u pogledu…

 

5. Jer je dobro biti mlad i pijan u ovom gradu vikendom i osećati se živim, srećnim, poželjnim i grlatim. Dobro je pevati iz sveg glasa na svom jeziku i nazdravljati sa drugarima pa produžiti dalje, u neku zadimljenu “rupu” koja radi do posle svitanja, i ponovo nazdravljati i pevati stare, dobre narodne hitove i sećati se prve ljubavi uz tužne Tomine pesme… Pa posle produžiti na burek ili pljeskavicu! Ne, nije seljački, stvarno je dobro. laughing

 

6. Dobro je jer i dalje postoje one “starinske” pekare koje mirišu na testo još sa 100 metara. I jer i dalje postoje stari obućari i sajdžje, čak i žena koja popravlja kišobrane, i berberi i bombondžija…  Lepo je, jer stari Beograd i dalje živi, i ne dozvoljava da ga “pojede” novi. Zato što ovaj grad nije carstvo višespratnica, stakla i tehnike, već je carstvo haosa i urbanističke šarenolikosti, i meni se, eto, baš takav sviđa!

 

7. Jer svuda možete da vidite nasmejana lica i ljude koji se grle i ljube i nigde ne žure, a ima i onih koji se glasno prepiru, i plaču na ulici. Ima uličnih svirača i prodavaca džidža bidža, i gatari, i prodavaca cveća i semenkara, i čistača obuće, i onih koji i dalje na kartonima nude zečiće i štence… Volim Beograd jer samo ovde možeš da čuješ ranim jutrom trubače koji bez ikakvog povoda idu od zgrade do zgrade, sviraju ljudima pod prozorom i čekaju da im se baci neki dinar. Jer samo ovde čuješ petarde i aplauze i zviđžduke i psovke dok se igraju utakmice reprezentacije. Možda je nekom sve to “otužno”, ali Beograd bi izgubio “dušu” da ih nemamo.

 

8. Jer imamo dve reke i “hiljadu” šetališta pored istih. Zato što je čist “zen” sedeti na bašti splava, u tišini dok ispijaš prvu jutarnju. Jer tvoj pas može da uskoči u Dunav i pošteno se ispliva. A možeš i da voziš rolere i ideš u luna park i trčiš i jedeš sladoled dok šetaš Zemunskim kejom, ili onim u bloku 70, na 25. maju, Savskim… Život je lep.

 

9. Zato što imamo istoriju, toliko bogatu da mogu da se opkladim da više od 70 odsto stvari ni ne znate, čak iako ste rođeni ovde i ako su generacije iza vas rođene ovde. Samo treba da zagrebete i “iskopaćete” blago Beograda i na hiljade neispričanih priča.

 

10. Pošto imamo Gardoš i mali, krivudavi Zemun koji liči na neki drugi svet.

 

11. Zato što imamo na hiljade predivnih baštica kafića, sa nesvakidašnjim ambijentom i predivnom atmosferom… Samo treba dobro “pročačkati”. Volim taj naš, srpski “kult” sedenja po kafeima i pravljenje “čapras-divana” – ima nečeg opuštajećeg i istinski radosnog u tome.

 

[adsenseyu1]

12. Zbog crkve Svete Petke na Kalemegdanu i lekovite vode i strmovitog puta do nje. I zbog crkve Ružice, crkve Svetog Marka, Saborne crkve, i manastira Rakovica ili Vavedenja, i još na stotine malih ili velikih, “ušuškanih” svetih mesta koje svedoče o nepokolebljivosti vere srpkog naroda, u najlepšim, ali i najtežim vremenima..

 

13. Zato što nijedan drugi grad na svetu nema Zeleni venac, Đeram, Kalenić pijacu ili Bajlonijevu pijacu – i sve one crvene paprike, belo grožđe, rasečene lubenice i dinje, domaći sir i kajmak, suvo meso i pršutu, domaće kore za pitu, rezance i kolače na dlanu.

 

14. Jer imamo Savamalu, koja koliko god da postaje “izvikana” jeste biser Beograda – urbana i tako drugačija predstavlja “sudar” modernog i arhaičnog kakav ćemo retko gde naći…

 

15. Volim ovaj grad iz još toliko mnogo razloga koje ne mogu da opišem rečima. Ali, pre svega volim ga jer su ti svi koje volim, koje sam nekad volela i koje ću voleti. Volim ga jer je Beograd deo mene i mog života, neraskdivi i večni, i svaki kamen i kutak imaju svoju priču i uspomenu. Ne, neću da odem.

(Dnevno.rs)