OTKRIVAMO TAJNI PEKARSKI RECEPT: Napravite domaću pitu sa mesom

hrana

Foto: Dnevno.rs

Ovo je prava domaća pita koju ste oduvek pokušavali da napravite, ali vam nije polazilo za rukom jer se ovaj RECEPT drži u strogoj tajnosti. Mi smo ga se dokopali i odlučili da ga velikodušno sa vama podelimo.
 Potrebni sastojci za koru:– 2 kg brašna

– 0,30gr soli

– oko 1 l vode

– mast

Za fil:

– oko 250gr mlevenog svinjskog mesa od plećke

– 250 do 300gr mlevenog junećeg mesa od plećke

– 2 do 3 glavice crnog luka

– so i bibera

– 2 veće šaurgarepe

Priprema kore:

Pomeša se so i brašno i dodaje se lagano voda dok se neprestano mesi testo, testo treba da bude kompaktno i da se ne lepi za ruke i povrišnu. Mesi se 30 min, nakon toga testo mora da se odmara oko 30 min na temperaturi oko 26 /27 c, prekriveno najlonom ili kesom, nakon toga ponovo premesiti testo. Ponovo ostaviti da odmori oko 10 min prekriveno najlonom.

[adsenseyu5]

Nakon toga praviti jufke od oko 200 grama, kada su jufke oblikovane premažemo ih sa mašću i spljoštimo ih u deblju palačinku. Ređamo jednu na drugu po 2 ili 3 komada. Kada smo jufke namastili ili nauljili ostavimo ih na temperaturi oko 25c da odmore oko 30 min.

Namastimo radnu površinu i krećemo sa razvlačenjem testa tako što masnim rukama trljamo jufku u krug dok se ne istanji na oko 0,5 cm. Kada smo je istanjili uhvatimo jedan kraj i odignemo od površine polovinu testa i povučemo ka sebi, isti postupak ponavljamo u svakom smeru.

Poenta je da se testo istegli do te mere da se kroz njega providi radna površina. Kada to postignemo, presavijemo krajeve ali tako da in ne preklapamo jedan na drugi nego im spajamo ivice i oblikujemo u pravougaonik.

[adsenseyu1]

 Priprema fila od mesa:

Luk izdinstati, začiniti i dodati oko 1dl vode da uvri, nakon toga dodati meso i šargarepu i 2 supene kašike domaće masti. Sve lepo izdistati, može biti i malo sirovije meso, svakako ce se prilikom pečenja dovršiti.

Meso rasporedimo na jedan kraj kore ravnomerno od početka do kraja, nakon nanošenja mesa koru urolamo, ako se desi da negde pukne ne brinite se, bitno je napraviti pravilni rolat, koji po završetku formiramo u pleh u obliku puža, postupak ponavljamo dok ne utrošimo sve jufke i meso.

Uživajte u neponovlivom ukusu! Prijatno!

(dnevno.rs)