Otkrivamo koji je film bio hit u godini vašeg rođenja (INFO)

torta

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Znate li koje su uzbudljive priče privlači ljude u kina u godini u kojoj ste se vi rodili ? Opustite se i otkrijte koji su filmovi vladali kino blagajnama od 1975. godine do početka novog milenijuma
1975.
Spielbergove ‘ Ralje ‘ su tako zorno pokazale što se događa kad morski pas zaluta među kupače , da je dobar deo svetske populacije ove godine odlučio napraviti pauzu sa morom , a ljetovanje ‘ odraditi ‘ u planinama .
 1976.
‘ Rocki ‘ je najbolji dokaz da mali filmovi mogu postati megapopularni hitovi . Ne samo da je autobiografska priča o istoimenom bokseru zasjela na prvo mesto lestvice najgledanijih filmova u ovoj godini , već je osvojio i tri nagrade Oskar .
[adsenseyu6] 1977.Gledati ‘ Zvezdane ratove IV : Nova nada ‘ u bioskopu za mnoge je filmske kritičare bilo ‘ izvantjelesno iskustvo ‘ , a njegov autor George Lucas je ‘ preko noći ‘ postao kultna osoba američke kinematografije .

1978.
Pamtljive melodije , zavodljiva ljubavna priča i hemija između glavnih glumaca Džona Travolte te Olivije Njutn – Džon pretvorili su ‘ Briljantin ‘ u instant filmski klasik , kojeg i danas gledamo sa oduševljenjem

1979.
Kako razvod utiče na porodicu zorno je demonstrirala drama ‘ Kramer protiv Kramera ‘ s Maril Streep i Dustinom Hoffmanom u glavnim ulogama , koja je osvojila 5 Oskara , uključujući zlatne kipiće za najbolji film , te najbolju žensku i mušku glavnu ulogu .
1980.
Oduševljenje Lucasov svetom nastavilo se i sa ‘ Zvezdanim ratovima V : Carstvo uzvraća udarac ‘ , koje se danas smatra i najboljim nastavkom u sagi.
1981.
Zbog filma ‘ Indiana Jones : Otimači izgubljenog kovčega ‘ mnoge su devojčice i dečaci u osamdesetima sanjali o karijeri arheologa koji je bio vešt poput lika Harisona Forda u ovoj pustolovnoj priči .
1982.
Ako moramo odabrati najslađeg filmskog vanzemaljca , onda ta titula definitivno pripada ‘ E.T. – ju ‘ . Topao porodični film Stivena Spilberga naučio nas je da se prijateljstvo može sklopiti između najčudnijih pojedinaca onda kada to najmanje očekujete .
1983.
Bez imalo iznenađenja, u ovoj godini film ‘Zvezdani ratovi VI: Povratak Džedaja’ ponovo su se našli na prvom mestu lestvice najgledanijih filmova.
1984.
‘Isterivači duhova’ je fantastična komedija koja se vrtela oko četiri naučnika koja neobičnom opremom rešavaju problem pojave natprirodnih bića u Njujorku.

Filmska tehnologija je poslednjih godina toliko uznapredovala, ali ‘Povratak u budućnost’ Roberta Zemeckisa s jednim zastarelim automobilom modela DeLorean za mnoge je i dan-danas najbolji avanturistički film svih vremena.

1986.
‘Top Gun’ je klasični muška film o ratnom vazduhoplovstvu kojeg su u bioskopima najviše volele da gledaju žene. Za to je možda zaslužni i mladi Tom Kruz te Val Kilmer.

Briljantin

Briljantin (Foto: internetske filmske stranice Outnow.ch)

1987.
Šta se dogodi kad se muškarac mora brinuti za bebu? Urnebes koji najbolje opisuje hit film ‘Tri muškarca i beba’!

1988.
Mnogi bi se želeli obogatiti, ali bez previše rada i truda. ‘Kišni čovek’ s briljantnim Dustinom Hoffmanom u ulozi autistienog REIMOND Bebitom nam je pokazao koji sve izazovi prate ovu naizgled savršenu premisu.

1989.
‘Indiana Jones i poslednji krstaški pohod’ ponovio je uspeh svoga prethodnika, a Harrison Ford zacementirao svoj status jednog od najvećih miljenika žena.

[adsenseyu1]

1990.
‘Duh’ je najbolji (filmski) dokaz da ljubav može biti toliko jaka da ju niti smrt ne može prekinuti. Ne ćemo ni spominjati da su mnoge žene nakon gledanja postale vrlo zainteresovane za modeliranje gline.1991.
‘Terminator 2: Sudnji dan’ izuzetak je koja potvrđuje filmsko pravilo da se retko koji nastavak može izmeriti sa originalom.”Retko koja žena mogla je odoleti Brusu Vilisu u beloj potkošulji kao inspektoru John McClanea u akcionom filmu ‘Umri muški 3’ iz 1995.”

E.T.

E.T. (Foto: internetske filmske stranice Outnow.ch)

1992.
‘Aladdin’ je prekrasan animiran film napravljen prema istoimenoj priči iz zbirke pripovedaka ‘Hiljadu i jedna noć’ o simpatičnom skitnici na čarobnom ćilimu, koji je dotakao brojna ženska srca.

1993.
Šta bi se dogodilo kad bi se na Zemlju vratili dinosaurusi? ‘Park iz doba Jure’ je uzbudljiva Spielbergova vizija izgubljenog sveta u kojemu glavnu reč imaju upravo ova praistorijska bića.

1994.
‘Kralj lavova’ je odličan dokaz da crtaći nisu filmovi samo za decu. Potvrdili su tu tvrdnju i rezultati sa svetskih kino blagajna, kojima je dominirala priča o kralju životinja.

1995.
Retko koja žena mogla je devedesetih godina odoleti Brusu Vilisu u beloj potkošulji kao inspektoru John McClanea u akcionom filmu ‘Umri muški 3’, zar ne?

1996.
Šarm Villa Smitha, duhovit scenario i računarska magija korišćena u kreiranju uverljive borbe protiv vanzemaljaca učinila su ‘Dan nezavisnosti’ najgledanijim filmom u ovoj godini.

1997.
Sećate se ‘Titanika’? I u hrvatskim gradovima se čekalo satima u redu za bioskopske ulaznice kako bi se pogledala prekrasna ljubavna priča između priprostog Džeka i otmene Rose na legendarnom brodu koji dočeka mračna sudbina.

1998.
Tim stručnjaka odlazi u svemir kako bi spasili Zemlju od uništenja? Premisa ‘Armageddona’ možda je predvidljiva, ali retko ko je mogao suzdržati suze kada je čuo pesmu Aerosmitha ‘I do not vant to miss a thing’.

1999.
‘Zvezdani ratovi I: Fantomska pretnja’ je na kraju milenijuma bila još jedan u nizu filmova iz Lucasovog serijala koja je oborila rekorde kino-blagajni.

2000.
Tajni agenti, smrtonosni virus i Tom Kruz su provereni sastojci za uspeh i glavni razlozi zašto je ‘Nemoguća misija II.’ bila najgledaniji film na kraju milenijuma.

(Dnevne.rs /Zadovoljna.hr)