OTKRIJTE DOK NIJE KASNO: Ovih 5 simptoma ukazuju na rak grlića materice

astro

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Rak grlića materice je drugi najčešći tumor koji pogađa žene (prvi je rak dojke), a redovnim pregledima ga se može sprečiti.

Jo’s Cervical Cancer Trust, britanska organizacija koja radi na prevenciji raka grlića maternice, objavila je listu ranih simptoma koji upućuju na ovu zloćudnu bolest.

Krvarenje

Najčešći i najraniji simptom raka grlića maternice je neuobičajeno krvarenje – tokom ili nakon seksa, između menstruacije ili nakon što ste već ušli u menopauzu.Događa se kad ćelije raka počnu da rastu na tkivu grlića. Naročito je opasno ako se pojavi nakon što je žena ušla u menopauzu. Nema starosne granice za oboljenje od ove vrste raka.

Neobičan vaginalni iscedak

Svaka žena ima drugačiji iscedak, stoga je bitno da primetite ako se počne razlikovati u boji, mirisu ili gustini. Ako se promeni, hitno se javite svom ginekologu.

DEKA JE U RUCI STISKAO MAJICU KAO DETE IGRAČKU: Nije imao da plati, a kad su mu dali novac, REKAO JE ONO ŠTO BOLI

Kad ćelije raka ostanu bez kiseonika, to može uzrokovati infekciju koja uzrokuje neobičan miris vaginalnog iscetka.

Neprijatnost ili bol tokom seksa

Bol za vreme seksa može ukazivati na različite probleme, ali jedan od njih je i rak grlića maternice. Budući da ova bolest često dolazi bez simptoma, bol tokom seksualnog odnosa može biti ključni znak u njenom otkrivanju. Ovo može značiti da se rak počeo širiti po okolnom tkivu.

Bol u donjem delu leđa

Ako vas zabole leđa, ne mora značiti da ste dobili rak, ali ovo bi mogao biti jedan od znakova da nešto nije u redu s vašim reproduktivnim organima. Muči li vas često bol u donjem delu leđa, posetite ginekologa

SRBIJO, STIŽE NAM SNEG! Najtačnija prognoza do kraja DECEMBRA

Neplanirani gubitak kilograma

Mršavljenje bez truda može zvučati kao dobra stvar, ali nije. Ako ste izgubili apetit i počeli gubiti na kilaži, to je znak da vaše telo ne funkcioniše  kako bi trebalo.

Primetite li da jedete manje nego inače i brzo gubite kilograme obavezno se javite vašem lekaru što pre.

Deset najčešćih simptoma BOLESTI ŠTITNE ŽLEZDE, koje svi moramo da znamo

Uznapreduje li bolest, možda ćete primetiti simptome poput: češće potrebe za mokrenjem, krv u urinu, krvarenje iz anusa, dijareja, začepljenost ili oticanje nogu.

Ako ste primetili bilo koji od ovih simptoma, ne čekajte, javite se lekaru što prije, čak i ako ste nedavno bili na PAPA testu. Također je bitno naglasiti da ova vrsta raka često dolazi bez ikakvih simptoma, stoga je izrazito važno da se redovito testirate.

       

(Dnevne.rs/Stil.Kurir.rs/Izvor: Index.hr)