Osećate neprijatan miris svog tela, a dezodorans ne pomaže?

Razlozi
Možda vam se dešava da vaše telo odaje neprijatan miris, a da tome ne možete da utvrdite razlog. Tuširanje ne pomaže, dezodoransi vam ništa ne vrede. Pogledajte zašto…

1) VEOMA STRESAN POSAO

Poznat osećaj: potresli ste se zbog razgovora sa šefom u kojem vam je nagovestio da možete biti otpušteni i odjednom vaše srce kuca ubrzano, brže dišete i brišete znojave ruke o svoje pantalone. Nervoza aktivira oslobađanje kortizola, hormona stresa, koji vam pomaže da se pripremite da se izborite sa teškim situacijama.

Nažalost, kortizol pojačava i lučenje znoja. Znoj sam po sebi smrdi, a kada na to dodate i bakterije koje žive na površini vaše kože, počinjete da zaudarate spolja onoliko koliko se loše osećate iznutra.

2) OSCILACIJE NIVOA ŠEĆERA U KRVI

Slatkasti zadah ketona u dahu osobe, poznat je znak nekolicine problema vezanih za nivo šećera u krvi. Obično je u pitanju dijabetes, ali to može biti i posledica hipoglikemije. Iako ‚‚slatkasto“ zvuči lepo u teoriji, takav zadah zapravo može biti neprijatan i opasan.

Ako nivo šećera u krvi oscilira previše u bilo kom pravcu, to može imati značajne posledice po vaše zdravlje, a može izazvati čak i smrt. Ovo je jedan od mirisa vašeg tela koje nikada ne bi trebalo da ignorišete.

[adsenseyu1]

3) PILULE ZA KONTRACEPCIJU

Velike količine lekova, bili oni na recept ili bez njega, imaju neželjenje efekte koji mogu izazvati pojano lučenje znoja. Na primer, neke pilule za kontrolu rađanja prouzrokuju sušenje usta, što može dovesti do stvaranja sumpora u vašim ustima.

Sumpor je poznat po mirisu ‚‚pokvarenih jaja“. Takođe i lekovi kao što su acetaminofen, antidepresivi i dijetetski lekovi mogu izazvati pojačano znojenje. Ako ste zabrinuti, uvek čitajte uputstva za lekove koje koristite.

4) PROBLEMI SA STOLICOM

Previše vlaknaste hrane dovodi do smrada vaše stolice, a premalo vlakana može dovesti do zatvora, koji ne prouzrokuje samo naduvenost, nego utiče i na miris tela uopšte. Jak zatvor može dovesti do toga da toksini oslobođeni putem sistema za varenje mogu proći kroz pore i izazvati veoma jak i neprijatan smrad.

5) MANjAK VITAMINA I MINERALA

Magnezijum je verovatno najzanemareniji mineral u našim dijetama, što nije dobro jer naučnici svakog dana otkrivaju koliko je ovaj vitamin bitan za snagu i pamćenje. Magnezijum vam takođe može pomoći i u smanjenju jačine vaših telesnih mirisa, kako je otkrio dr Pjet Delbe još 1928.

Ko bi rekao da jedenje crne čokolade može učiniti da miris vašeg tela bude slađi? Upakovana je u magnezijum! Drugi izvori magnezijuma: mozak, suvi korijander, badem, indijski orah, lan, seme susama i buter od susama.

6) PRŽENA HRANA

Crni i beli luk, kari i drugi jaki začini čine vaš znaj prilično jakim, a čak i pomfrit deluje u tom pravcu. Ulje u prženim i pečenim namirnicama može brzo da postane užeglo i tako izazove slabo varenje, a samim tim i pojačani smrad tela.

7) GUMENE BOMBONE

Bakterija, još jedan od uzroka smrada, voli gumene bombone isto koliko i vi. Ako budete jeli previše slatkiša, neće samo vaša linija trpeti posledice, nego prerađeni šećer može dovesti do porasta kvasca koji će onda pretvoriti šećer u alkohol, a tada sigurno nećete lepo mirisati. Kao dodatna posledica, u crevima se forimira gas koji takođe postaje izvor smrada.

8) INFEKCIJA URINARNOG TRAKTA

Infekcija urinarnog trakta uvek je neprijatna, ali mnoge žene ne znaju da su prvi znaci infekcije ‚‚pojačani amonijak“ ili čak ‚‚slatkasti“ smrad. Vaš urin može izgubiti smrad, ali infekcija neće prestati, naročito ne ako pokušavate da ne vršite nuždu zbog bola u toku nje, a onda smrad amonijaka može izaći kroz vaše pore i izazvati dvostruki problem.

Ako sumnjate da imate urinarnu infekciju, odmah se obratite doktoru. Antibiotici su veoma delotvorni u uklanjanju infekcije, a sprečavaju i dalje probleme.

[adsenseyu4]

9) DEZODORANS

Možda zvuči kontradiktorno, ali sredstva koje koristite kako biste eliminisali neprijatne mirise mogu proizvesti i suprotan efekat. Sastojci nekih antiperspiranata, dezodoranasa, kupki, sprejeva za telo i losiona mogu podstaći razvoj smrdljivih bakterija hraneći ih.

Mnogi doktori opšte medicine savetuju pacijente da probaju da koriste samo običnu vodu prilikom kupanja i da to praktikuju sve dok znoj sam po sebi nema smrad. Ako vam to ne pomogne, možete probati sa sokom limuna razređenim vodom ili jabukovim sirćetom. Kiselina će sprečiti razvoj bakterija, a one su pravi izvor smrada.

10) DIJETA SA NISKIM NIVOOM UGLjENIH HIDRATA

Vegeterijanci i oni koji to nisu, dugo su optuživali druge da ružno mirišu zbog svojih dijeta. Ispostavilo se da su bili u pravu. Zbog hemijskog sastava ljudskog tela, neke osobe ne mogu da svare lako hranu koja sadrži velike količine holina: jaja, riba, jetra i mahunaste biljke. Kao rezultat toga, javlja se ‚‚riblji“ smrad koji može biti veoma neprijatan.

(Žena)