Obavezno zasadite BAR JEDNU u svom domu: Ova BILJKA će vam doneti SREĆU!

muskatle

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Na samo 15 minuta od strogog centra Los Anđelesa, jedna odlučna i istrajna porodica napravila je pravi mali raj od kojeg žive

Jedna od najzahvalnijih i najizdržljivijih cvetnica je muškatla. Naučnici su ustanovili da ukoliko imate bar jednu pelargoniju u stanu, to pomaže kod nesanice i glavobolje.

Svaki cvet ima svoju simboliku, a simbolika muškatle je da donosi sreću. Ime joj potiče od grčke reči ‘pelargos’, što znači roda, s obzirom na sličnost kljuna ploda i kljuna rode.

Najpopularnije cvetnice u Srbiji veoma su izdržljive i lake za održavanje, ali da bi od proleća do jeseni njihovi bujni cvetovi krasili balkon, na početku sezone im je potrebna nega.

Muškatle vole svetlo, ali ne i da budu izložene podnevnom i jarkom suncu. Treba znati da je idealna temperatura za muškatle od 10 do 27 stepeni, pa ih zimi treba čuvati u hodniku, a leti na severnom balkonu.

zdravlje

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Poželjno je da se muškatle gaje u manjim saksijama, jer će se tako zemlja lakše sušiti između dva zalivanja, a biljka bujnije cvetati. Najčešća razlog zašto ne cvetaju je što nisu orezane početkom proleća.

Dakle, trećina stabla treba da se oreže, a muškatle dobro zaliju. Posle dve-tri nedelje treba ih presaditi u svežu zemlju.

Postepeno ih treba sve češće i obilnije zalivati i prihranjivati.Muškatle se sade u mešavinu zemlje i tresetnog supstrata u krupnim granulama.

Zemlju ne treba previše pritiskati, jer muškatli prija rastresita podloga u kojoj cirkuliše vazduh. Posle sađenja muškatla se dve nedelje zaliva samovodom, pa tek onda treba dodavati tečno đubrivo.

zdravlje

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Dok cveta, muškatlu treba zalivati nekoliko puta nedeljno specijalnim rastvorom za ove biljke.Muškatle nikada ne treba prihranjivati i prskati preko listova, jer se to ne radi ni kod jedne biljke čiji listovi imaju dlačice!

Jednostavno se razmnožavaju reznicama koje se uzimaju od zdravih, sočnih biljaka, a to je najbolje raditi u leto. Reznice ožile kada se stave u peščani kompost koji je umereno vlažan.

(Dnevne.rs /Izvor:Novosti.rs)