NOVAK OTKRIVA SVOJU TAJNU: Nema razloga da ne sanjam, da se ne nadam, da nemam tako visoke ambicije (INFO)

 teniser

Foto: theguardian.com

Nema razloga da ne sanjam, da se ne nadam, da nemam tako visoke ambicije. Nadam se da ću imati priliku da osvojim Rolan Garos – priča Novak

NA redu je Bersi. Novak Đoković je tako superioran, da niko u Parizu ne dovodi u sumnju ime pobednika turnira koji je tek počeo. Najbolji teniser sveta ima priliku da uđe u istoriju kao jedini igrač sa šest masters titula u jednoj sezoni, pošto je slavio u Indijan Velsu, Majamiju, Rimu, Monte Karlu i Šangaju. Prvi reket planete juri čak deseti pehar u 2015.

* Čime objašnjavate toliku razliku u odnosu na protivnike? U čemu je tajna vaše izuzetne dominacije?

– Ne postoje jednostavno, suštinsko objašnjenje, niti definicija u jednoj rečenici. Inače, bilo bi previše dostupno i lako za svakoga da to ostvari. Ne može da se izvuče reč koja bi zvučala kao tajna uspeha. Pre svega, radi se o višegodišnjem radu, razumevanju sebe i svojih ciljeva, posvećenosti i, naravno, uravnoteženosti između privatnog i profesionalnog života.

SVAKI MEČ JE FINALE ĐOKOVIĆ je poručio da je normalno da teniserima na kraju godine, u principu, opadnu energija i koncentracija posle duge i naporne sezone, ali i otkrio odakle on crpi motivaciju.
– Za mene ne postoji razlika između finala grend slema i mastersa. Uvek dajem sve od sebe da pobedim. Volim da se takmičim, volim ovaj sport – zaključio je Novak, dodavši da je u Pariz došao pun motivacije i energije.
[adsenseyu1]

* U čemu je ključ za sklapanja kockica baš sada?

– Ključno u mom uspehu ove godine jeste činjenica da se osećam mnogo smirenije i staloženije na terenu, zato što sam se ostvario u ulozi oca i supruga. Inače imam takav pristup životu, malo više holistički, jer mislim da se ono što se dešava u privatnom životu direktno odražava na terenu. Nisam to oduvek kapirao, ali poslednjih nekoliko godina sam razumeo da je u tome ključ.

* Vidite li sebe, jednom, ukoliko ovako nastavite, kao najuspešnijeg tenisera svih vremena?

– Dug je put do toga. Ali, zašto da ne! Nema razloga da ne sanjam, da se ne nadam, da nemam tako visoke ambicije. Oduvek sam ih imao. Tako sam odrastao. Ići ću ka tome. Ali, treba još mnogo godina da igram na ovom nivou, da bih dostigao najveće rekorde.

* Možete li da nam odate tajnu, šta je to u onom ružičastom piću koje ispijate između gemova?

– Sadržaj ne mogu da podelim sa vama, ali mogu da kažem da je to bitan deo moje fizičke spreme!

* Vaš nedosanjani teniski san nalazi se samo nekoliko kilometara od Bersija?

– Kad god se vratim u Pariz, vežu me emocije za Rolan Garos. Jeste bilo razočaranje izgubiti finale protiv Vavrinke, ali on je odigrao fantastično. Međutim, 28 mi je godina i verujem da ih ima još dosta preda mnom. Nadam se da ću opet imati priliku da se borim za taj trofej. A i da se to ne dogodi, nije kraj sveta. Na taj način sebi umanjujem pritisak i očekivanja. S druge strane, imam dosta uspeha u Parizu u dvorani, pa tako na neki način stvaram pobedničku energiju u ovom gradu – završio je Nole u vedrom duhu razgovor za “Novosti”.

HOĆU I PARIZ I LONDON
NOVAKOV ciljevi u 2015. su poznati.
– Želim da završim godinu na način kako samo odigrao celu sezonu – izjavio je Đoković na konferenciji za štampu pred početak mastersa u Bersiju.
Novak je poručio da će pružiti maksimum da trijumfuje na preostala dva turnira, u Parizu i Londonu, ali da će, čak iako se to ne dogodi, ovo biti njegova najuspešnija sezona u karijeri, bolja i od 2011.
– Osećam da sam kompletniji, mentalno i emocionalno stabilan – preneo je Nole novinarima.

NOVAK, BEKER I STILITANO KAO ZOMBIJI
VEČE strave i užasa uoči starta Pariza! Novak Đoković i Boris Beker maskirali su se u zombije i tako obeležili Noć veštica. Društvo im je pravio Mark Stilitano, kum najboljeg tenisera sveta, a veseli trio je podelio fotografije na društvenim mrežama.

[adsenseyu1]

(Goran Čvorović /novosti)