Nosite istu masku danima? Srpska doktorka otkriva posledice

maska

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Mnogi neželjeni efekti javljaju se ako ne menjate masku

Nošenje jedne iste maske duže vremena može da izazove probleme s oralnim zdravljem, a neki od simptoma su suva usta, neugodan zadah, pa čak i bolesti usta.

Već smo naučili da zaštitne maske pomažu u sprečavanju širenja zaraznih bolesti, poput virusa kovid-19, štiteći i vas i one s kojima dolazite u kontakt. Ova vrsta barijere pomaže u zaustavljanju respiratornih kapljica da se dalje šire vazduhom i prenose na druge ljude, kada osoba koja nosi masku kašlje, kija, razgovara ili povisuje glas. Ali da bi zaista bilo tako, izuzetno je važno da se maske redovno menjaju i da budu čiste, jer u suprotnom one neće ispuniti svoju svrhu, a vaše oralno zdravlje biće ugroženo.

PROČITAJTE JOŠ

“Važno je koju kafu i mleko pijemo” Dr Perišić objasnio šta najviše smeta želucu

“Korišćenje i nošenje jedne iste maske duže vremena može stvoriti neželjene efekte, poput problema s oralnim zdravljem. Neki od simptoma mogu uključivati suva usta, neugodan zadah, pa čak i bolesti usta. Težina ovih simptoma je individualna, varira za svaku osobu”, objašnjava dr sci Nataša Pejčić za Blic, doktor medicinskih nauka-stomatologije i otkriva koje su najčešće posledice nošenja prljavih maski.

Suva usta

Kserostomija ili simptom suvih usta javljaju se kada nemate dovoljno pljuvačke koja održava vlažnost u ustima. Suva usta ne samo da otežavaju ishranu, govor i gutanje već i povećavaju šanse za razvoj karijesa i drugih oralnih infekcija.

Loš zadah

Vaša ishrana, vaše oralno-higijenske navike i suva usta mogu uzrokovati halitozu, poznatiju kao loš zadah. Dugotrajno nošenje i nemenjanje maske može pojačati suvoću usta, ali takođe zadržava neugodan miris izazvan lošom oralnom higijenom ili konzumiranjem namirnica, intenzivnog mirisa hrane, poput belog luka.

PROČITAJTE JOŠ

JEDAN OD NAJOMRAŽENIJIH POSLOVA U SRBIJI: Dnevnica 50 evra, ali nema ko da radi

Krvarenje desni

Ako primetite da su vam desni natečene ili da krvare, to može biti znak upale desni. Nošenje prljave maske može uticati na vrstu i količinu bakterija u ustima, što može prouzrokovati nakupljanje naslaga na zubima i – upalu desni.

Kako sprečavati ove simptome?

* Obavezno nosite zaštitnu masku, ali je važno da ona bude čista ili, ako je maska jednokratna, redovno je menjajte.

* Usredsredite se na rutinsku nege usne duplje. Dva puta dnevno perite zube, a jednom dnevno čistite zube koncem ili interdentalnim četkicama. Obavezno koristite odgovarajuću tehniku pranja da biste očistili sve delove usne šupljine.

* Osvežite usnu duplju između pranja zuba. Zamolite stomatologa da vam preporuči sredstvo za ispiranje usta koje ne pogoršava suvoću usta i bori se protiv bakterija. Između dva pranja zuba možete na taj način osvežiti dah i boriti se protiv bakterija. Žvakanje žvakaće gume bez šećera takođe može pomoći u popravljanju zadaha.

PROČITAJTE JOŠ

SVE SE ODIGRALO IZA SCENE! Sloboda Mićalović skočila, pa vrisnula na kolege: “Dokle više, bre” (VIDEO)

* Pazite na zdravlje zuba i desni. Ako primetite promene boje, bol, krvarenje ili osetljivost, obratite se svom stomatologu.

* Kontaktirajte stomatologa ako primetite bilo kakve oralne komplikacije. Takođe, preporučuju se i redovne kontrole.

* Pijte vodu tokom dana kako biste sprečili isušivanje usta. Česta konzumacija alkohola i kafe može prouzrokovati dehidrataciju, te bi je trebalo ograničiti.

 

(Dnevne.rs/žena.blic.rs)

Be the first to comment on "Nosite istu masku danima? Srpska doktorka otkriva posledice"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*