NEVEROVATNO: Dečak (5) preživeo teško trovanje ovom biljkom, bukvalno je svi imamo u kući! (INFO)

decak

Foto ilustracija: Pixabay.com

Dete je upalo u anafilaktički šok, a lekari su jedva uspeli da otkriju šta se desilo i spasili ga na vreme

Svi volimo da imamo biljke u našim domovima. One čiste vazduh, donose pozitivnu energiju u naš dom i jako lepo izgledaju. Ali, trebalo bi da budemo vrlo oprezni, jer postoje opasne biljke, koje sadrže otrovna jedinjenja.

Petogodišnji dečak Esteban igrao se kod kuće i odjednom je počeo da se žali na jake bolove u stomaku. Njegovi roditelji mislili su da je to samo uobičajen bol u želucu, jer je Esteban pojeo previše slatkiša.

Ali, nakon nekog vremena, on je doživeo još jači bol, pa su ga uplašeni roditelji hitno odveli u bolnicu. Lekari su otkrili da je njihov sin pretrpeo teško trovanje!

Nakon dugog razmišljanja i pokušaja lekara da otkriju šta se dogodilo, stigle su i analize – u krvi dečaka nađeno je jedinjenje karakteristično za sobnu biljku koju većina ljudi ima u kući – difenbahiju.

korpa

Foto: Dnevne.rs /pixabay

Mali Esteban pretrpeo je i anafilaktički šok, po život opasnu alergijsku reakciju, koja zahteva hitnu reakciju. Srećom, lekari su uspeli da ga spasu na vreme.

VELIKI POMAK U MEDICINI: Trava koja ubija rak za 48 sati, onkolozi u šoku

Neki stručnjaci misle da je ova biljka toksična zbog svog proteolitičkih enzima koji smanjuju proizvodnju histamina. Ako žvaćete list difenbahije, ti kristali mogu da uzrokuju privremeno peckanje i eritem.

Žvakanje i gutanje po pravilu rezultiraju samo blagim simptomima, pa lekari pretpostavljaju da je dečak progutao list biljke.

(Dnevne.rs. stil.kurir,rs/Izvor: megagiga.info)