NEMUŠTI JEZIK: Mićo Pantić pola veka PRIČA SA ZMIJAMA

horoskop

Foto: pixabay /dnevne.rs

Visoke temperature i suše isterale su na površinu zemlje zmije koje je ovakvo vreme izbezumilo, pa u samoodbrani napadaju i staro i mlado, a ponajviše nejaku decu.

Ovim je rečima priču o svom po mnogo čemu neobičnom umeću, započeo Mićo Pantić (77), iz sela Modran kod Bijeljine koji tvrdi da razgovara sa zmijama.

[adsenseyu6] U Semberiji ga svi poznaju i kako kaže, nema kuće koja negde u fioci ne čuva njegov broj telefona, da im se nađe u nevolji.

– Zanat sam učio od strica i dede, bezbroj puta osetio ujed zmije na svojoj koži, a spasao sam sigurno na hiljade života – ispričao je starina, koji svoja dobra dela ne naplaćuje, kaže greh bi bio umeti, a ne pomoći čoveku u nevolji.

Borbu sa zmijama vodi više od 50 godina, a svoj „zanat“ će preneti na sina. Ovaj hrabri čovek otkriva da ljude leči protivotrovom koji sam pravi.

– Do leka je teško doći. Skupljam otrov od poskoka, razređujem, jer nema drugog načina nego otrovom protiv otrova.

Mora se tačno znati kako i koliko, od te jedne kapljice izlečim 50 ljudi – ispričao je Pantić.

Dodao je da sa zmijama razgovara takozvanim nemuštim jezikom.

– Ona meni gleda u usne, a ja njoj.

Znam kako izbacuje jezik, šta smera, kuda je naumila i hoće li neku štetu načiniti – rekao je on, ne želeći da otkriva detalje svoga umeća.

Ističe da je u vreme poplava zmija bilo više nego tokom čitavog njegovog života.

Ipak, oni koji ne žive blizu Pantića ne treba da strahuju, jer u domovima zdravlja širom RS kažu da imaju dovoljne količine seruma protiv zmijskog otrova.

Šarka i poskok

U Banjaluci su prošle godine imali nekoliko pacijenata sa ujedom zmije, dok u Službi hitne pomoći u Domu zdravlja Trebinje ističu da lani nije bilo pacijenata sa ujedom zmije.

– Otrovnice na našim prostorima su šarka i poskok. U trenutku ujeda prisutni su simptomi u vidu otoka, zatim bol, prokrvljenost mesta ujeda.

Kako vreme prolazi može doći do pada pritiska, povraćanja, vrtoglavice, dijareje, sve do poremećaja vida i gubitka svesti – kazao je načelnik Službe hitne pomoći u Trebinju, Saša Borjan.

Foto: Wikipedia / screenshot

Dodao je da prva pomoć podrazumeva podvezivanje ekstremiteta dva centimetra iznad mesta ujeda, a zatim što pre pacijenta transportovati do Doma zdravlja kako bi primio serum.

[adsenseyu1]

Deca najugroženija

Stručnjaci upozoravaju da posebno decu treba zaštiti od zmija, jer bi, kako kažu, zmijski otrov dete težine od 8 do 10 kilograma mogao da ubije za 5 do 10 minuta.

 (Dnevne.rs /Izvor: Info Bijeljina)