NEMOJTE PRAVITI OVE GREŠKE DOK SE TUŠIRATE!

covek i kravata
Tuširanje zvuči prilično jednostavno, zar ne? Uključite vodu, uđete u kadu, operete se, isperete sapun i obrišete se peškirom. Ali, ispostavilo se da većina ljudi pravi male greške, koje dugoročno mogu da imaju neprijatne posledice. Ako želite da se zauvek pozdravite sa suvom i ispicalom kožom po telu, potrudite se da ubuduće ne pravite ove greške.

Tuširate se dugo, vrućom vodom

Vreo tuš može da bude savršen način da hladno zimsko jutro pretvorite u pravo uživanje, ili da se opustite nakon stresnog dana na poslu, ali to nije dobro za vašu kožu. Ako provodite puno vremena pod jako toplim tušem, to može da ukloni sva ulja sa vaše kože, pa ona postaje suva i iziritirana, pa čak može da dođe i do pogoršanja nekih kožnih bolesti, kao što je ekcem.

Ako i vi volite vreo tuš, pokušajte ubuduće da se okupate toplom ili mlakom vodom, jer je to mnogo zdravije za kožu. Ali, nemojte da mislite da ćete imati prevelike koristi ni od hladnog tuša. Hladna voda je dobra za kosu, i može da pomogne ljudima koji se zarumene od pare u kupatilu, jer sužava krvne sudove, ali osim toga nema nikakvih dokazanih blagodeti za kožu.

Koristite proizvode koji mnogo pene

Ko još ne voli veliku penušavu kupku? Međutim, stručnjaci upozoravaju da takvi proizvodi previše isušuju kožu, i da ih se treba kloniti. Naime, penušavi preparati imaju veliku količinu supstanci koje se zovu surfaktanti. Ove hemikalije privlače ulje i masnoće, i vezuju ih za vodu. Tim postupkom oni čiste našu kožu od viška masnoća, ali takođe odstranjuju i prirodna ulja koja su nam neophodna.

[adsenseyu1]

Ako ste primetili da vam je koža isušena, možda će biti dovoljno samo da pređete na blaže sredstvo za tuširanje. Potražite kupke i kreme za kupanje na kojima je naznačeno da su hidratantne, a izbegavajte gelove koji, generalno, više isušuju kožu.

Ne ispirate sapun u potpunosti sa kože

Sigurno vam se dešava da izađete iz kade, krenete da se brišete, i shvatite da imate balončiće od sapuna na vratu i iza ušiju. I šta uradite? Ako ste kao većina, samo ih ležerno obrišete peškirom. Međutim, dermatolozi upozoravaju da to može da bude jako štetno, jer ostaci sapuna na koži izazivaju iritacije i isušivanje.

Zato sledeći put izdvojte minut vremena, i isperite taj sapun. Međutim, postoje posebno napravljena sredstva za čišćenje, koja vam neće naškoditi ako ih ostavite na koži. To su obično ona jako blaga i nežna sredstva, ali ako koristite nešto jače sapune (na primer, ako imate problematičnu kožu), nemojte da dozvoljavate da vam te hemikalije ostaju na koži.

Nanosite masku na lice nakon tuširanja

Mnoge žene misle da je logično da prilikom tuširanja detaljno očiste kožu lica, a masku nanesu kada izađu iz kade. Međutim, maska će zapravo biti efikasnija, i manje će iritirati kožu ako se nanese pre detaljnog čišćenja lica. Ako se umivate sredstvom za čišćenje pre maske, a onda i posle, to je previše za kožu, i sigurno ćete je isušiti.

Zato sledeći put umijte lice vodom, nanesite masku, i pustite je da odstoji dok se tuširate. Nakon toga, detaljno operite lice. Sve što se nanosi na kožu posle pranja, apsorbuje se brže, i može lakše da izazove iritacije, pa je to još jedan razlog više da promenite rutinu nanošenja maske.

Previše ste grubi sa peškirom

Obično se trudimo da se što pre obrišemo nakon tuširanja, posebno u ovim hladnim, zimskim mesecima. Zato često zaboravljamo da agresivnim trljanjem peškirom možemo ozbiljno da oštetimo kožu. Kako se brišemo podjednako je važno kao i kako se kupamo.

Umesto grubog brisanja peškirom, probajte da lagano utapkate višak vode sa kože, trebaće vam minut duže, a učinićete veliku uslugu svojoj koži. Odmah nakon brisanja nanesite losion ili mleko za telo na delove koji su izrazito suvi.

[adsenseyu1]

(Dnevno.rs)