NARODNI OBIČAJI I VEROVANJA NA KRSTOVDAN: Evo šta sutra smete da radite, a OVA JEDNA STVAR je strogo ZABRANJENA

običaji

Foto: Youtube Printscreen/ Televizija Hram

Srpska pravoslavna crkva i njeni i vernici sutra slave jesenji Krstovdan koji predstavlja praznovanje dva praznika u vezi sa Časnim Krstom Hristovim: prvo pronalazak Časnog Krsta na Golgoti, i drugo povratak Časnog Krsta iz Persije opet u Jerusalim.

Carica Jelena, majka cara Konstantina, obilazeći Svetu zemlju, u ruševinama Venerinog hrama našla je Časni krst na kome je razapet Isus Hrist.

Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti – poznata je naša izreka, pa vernici uglavnom poste na hlebu i vodi.

VELIKI LJUBAVNI HOROSKOP za 2020. godinu: Dve planete će uticati na život svakog znaka pojedinačno (ASTRO)

Na Krstovdan važi pravilo strogog posta, samo na hlebu i vodi, dok je hrana životinjskog porekla strogo zabranjena. Zanimljivo je da je na Krstovdan dozvoljeno jedenje grožđa, dok je drugo voće takođe zabranjeno, baš kao i mrs.

Dok za mnoge druge praznike koji su obeleženi crvenim slovom važi da ne treba spremati kuću, usisavati i raditi druge slične poslove, na Krstovdan je obrnuto. Na današnji dan je dobro urediti kuću i tako je, uslovno rečeno, pripremiti za zimu.

OPREZNO: Kada nekom umre otac ili majka, ovo mu nikad ne smete reći! (INFO)

Na Krstovdan je, naime, dobro da poslodavci isplate svoje radnike. Ovaj običaj nastao je u stara vremena jer su se na današnji dan isplaćivali radnici koji su čuvali polja od Đurđevdana (6. maja) do Krstovdana (27. septembra).

Takođe, postoje i običaji da se na ovaj dan bere i posvećuje bosiljak.

     

(Dnevne.rs/Izvor: Srbija Danas)