MISTERIJA IMENA BEOGRADA: Znate li zašto se KALENIĆ pijaca zove baš tako? (INFO)

pijac

FOTO: Bgpijace.rs

Kalenić pijaca – šareno “carstvo” svega i svačega. Ušuškano mesto u srcu Beograda koje nudi poseban doživljaj – sudar različitih svetova, bogatih i siromašnih, mladih i starih, oronulih i doteranih, obrazovanih i onih manje školovanih… Kalenić pijaca je mesto koje ne poznaje razlike, mesto koje “greje” dušu Beograđana, ali i svih koji u prestonicu dođu. Znate li zašto se zapravo Kalenić pijaca zove baš tako?

Česti smo “gosti” Kalenić pijace, karnevalska atmosfera ove tržnice, galama, cika i vesele boje obraduju svakog od nas, kao i “nestvarni” prizori koje tamo zatičemo –raznolike tezge prepune voća i povrća, bombondžije, prodavci sira i kajmaka, kao i kvalitetnog meda, poslastičarnice na otvorenom, stare cvećarke, ribarnice, oronula prodavnica sa vrućim, hrskavim mekikama, kazandžije, kovači, prodavci buvlje robe iz nekih prošlih vremena, ali i tezgice sa modernom garderobom i kozmetikom, te jeftina, “švercovana” hrana… Zaista je pravo uživanje prošetati i obilaziti Kalenić pijacu, jedno od najautentičnijih mesta u Beogradu, okruženu najlepšim i “najromantičnijim” prestoničkim ulicama.

[adsenseyu1]

I dok se istom dičimo i ponosno je pokazujemo turistima, ili puni zadovoljstva i osmeha pazarimo na istoj, zapitamo li se nekada otkud to da se najpoznatija pijaca našeg glavnog grada zove baš Kalenić?

Dok je većina pijaca u Beogradu ime dobilo po delu grada u kom su se “ugnezdile”, Kalenić pijaca, Bajlonijeva i Cvetkova nazive su dobile po imućnim Beograđanima koja su svoja imanja od srca poklonili svom gradu.

Vračarska pijaca postoji od davne 1926. godine, dakle samo je decenija deli od stogodišnjice, a izgrađena je na “Kalenića guvnu” – parceli koja je bila jedna u nizu brojnih zadužbina bogatog trgovca Vlajka Kalenić.

Imućni srpski dobrotvor je gotovo celo imanje zaveštao svojoj domovini i gradu, i na delu njegove zemlje sagrađena je pijaca, sada već čuvena, koja do dana današnjeg nosi ime ovog radnog i skromnog čoveka. Zanimljivo je da je Vlajko Kalenić imanje nasledio od svog oca, papudžije po zanimanju, pa odatle i tradicija prenošenja prodajnog mesta na pijaci sa oca na sina, koja se umnogome očuvala i do današnjih dana.

Ovaj predratni bogataš bio je veliki zadužbinar, i osim što možemo da mu zahvalimo za pijacu koja je danas centar naših gastronomskih potreba, vredi ispričati kratku priču i o još jednom plemenitom potezu gospodina Kalenića.

[adsenseyu1]

Naime, imućni trgovac je 1907. svu svoju imovinu zaveštao u dobrotvorne svrhe, a nakon njegove smrti formiran je “Fond Vlajka Kalenića, obućara i ekonoma iz Beograda” koji je pomagao siromašnim učenicima, ali i humanitarnim i kulturnim ustanovama. Do dana današnjeg njegova zadužbina brine o materijalno ugroženim studentima Ekonomskog fakulteta u Beogradu. U Svetogorskoj ulici broj 12 nalazi se njegovo zdanje u okviru koga se izdaju 32 stana, a prihod od toga namenjen je za usavršavanje i školovanje studenata, baš kako je to svojim testamentom, Vlajko Kalenić i ostavio u amanet.

Pijaci na Vračaru retko ko nađe manu, ona je jedno od “najbogatijih” i najinteresantnijih turističkih atrakcija koje Beograd može da ponudi, nešto sasvim specifično, nešto potpuno naše, nešto sa velikom dušom. Ne kažu Beograđani uzalud da je Kalenić pijaca “gradskija, odnosno gospodskija, od svih pijaca u gradu”. Takav je bio i čovek po kome je dobila ime – pravi građanin i pravi gospodin.

(S.Pavlović / Dnevno.rs)