MILOŠ BIKOVIĆ: “Bog ne želi da prisili čoveka da ga voli, na osobi je da otkrije veru”

FOTO: PRINTSCREEN YOUTUBE/PINK

Glumac Miloš Biković, koji svoju karijeru, kao i život, bazira na relaciji Srbija – Rusija, u prazničnom intervjuu za Telegraf.rs govorio je o očuvanju vere, postu, Božiću.

Jedan od najvećih hrišćanskih praznika, glumac će provesti sa porodicom.

– Božić ću provesti u krugu porodice, u skladu sa tradicijom. Za mene je važno da na te datume kao što su Božić, Uskrs, budem na liturgiji. Važno je to činiti što je moguće redovnije, ali na Božić i Uskrs sigurno – kaže Miloš Biković.

Miloš kaže da je vera u Boga lična stvar svake osobe i da samo čovek može od sebe napraviti vernika.

– Teško čovek može nekom drugom čoveku da poruči zato što je to intimni doživljaj i mislim da tu Bog ne dozvoljava bilo kome da se meša do te mere da ne može da prisili čoveka ni da ga voli. Ni to ne radi.

SVE JE POČELO OD TURAKA: Kako su Srbi počeli da jedu baš svinjetinju za Božić

Ali, mislim da kada čovek se dovoljno potrudi da svoju veru i tradiciju, to jest svoju veru i veru svojih predaka, na neki način pretvori u religiozno iskustvo, onda sve te priče o crkvi kao o sistemu, o poluzi vlasti u crkvi kao o sredstvu za upravljanjem narodima padaju u vodu, jer čovek oseća da tu ima nešto više.

Kada čovek prvi put doživi religiozno iskustvo, on to prepoznaje. Za to je potrebno nastrojiti frekvenciju svojih misli. Za to je potrebno stvoriti prostor, a taj prostor se stvara postom. Sve je to napisano – objašnjava glumac.

     

(Dnevne.rs/Izvor: D. Ivanović/Telegraf.rs)