MARKO JANKETIĆ: U Jasenovcu su činjena nepojmljiva zverstva

film

Foto: Promo

Marko Janketić u Filmu “Dara iz Jasenovca” tumači ozloglašenog zapovednika Jasenovca Vjekoslava Maksa Luburića.

Mladom glumcu je, po sopstvenom priznanju, bila jedna od najtežih uloga u karijeri. Priča o “Dari” se od samog početka sa terena filma preselila na politički teren, a Janketić, za “Novosti”, kaže da ga to ne iznenađuje.

– Nije ni moglo biti drugačije, jer je Jasenovac tema koja je usko vezana za politiku, našu prošlost i tumačenje istorije iz različite perspektive različitih naroda, ideja i osećanja prema toj temi. Zato su se ovakve burne reakcije mogle očekivati. Nekad mi se čini da me stvari ne mogu šokirati, mada, kad bolje razmislim, nadam se da neće doći to vreme, jer će to značiti da sam se pomirio sa sudbinom ovog našeg duhovnog prostora koji se zove bivša Jugoslavija. A ja i dalje verujem da je to naš zajednički prostor, koliko god nas delili administrativnim granicama.

PROČITAJTE JOŠ

SRBIJA PLAČE UZ JEZIVE SCENE: Dari u Jasenovcu ubijaju majku i starijeg brata, a prizor koji je usledio je da srce prepukne (FOTO)

* Zašto je priča o srpskim žrtvama u Jasenovcu toliko “problematična”?

– I mi ovde imamo otpor prema temama i filmovima koji su vezani za Srebrenicu, kao što oni imaju otpor prema Jasenovcu. Jer, to nas dovodi do suočavanja sa nekim užasima koji su se dogodili. Nije lako suočiti se sa prošlošću, ali takve priče su prilika da nam se dogodi lustracija, katarza. Na sreću, mnogo je više onih koji su spremni da se suoče sa sopstvenim greškama, samo mi se čini da su oni stidljiviji i ne tako glasni u svojim stavovima.

* Deo kritike se odnosio i na to da je u filmu “Dara” previše surovosti. Da li je Maks Luburić mogao biti “manje krvav”?

– Jasenovac je i u doba fašizma bio specifičan po perverznom sadizmu. Tamo su činjena nepojmljiva zverstva. Nažalost, čekalo se toliko dugo na snimanje ovakvog filma, pa je većina živih svedoka umrla. Zato danas mnogi pokušavaju da kažu da je sve to laž, da šire dezinformacije. Ali postoje dokumenti, svedočenja, izveštaji nemačkih, italijanskih oficira, to su sve nepobitne činjenice i dokazi da se sve to dogodilo. Naravno, uvek ima onih koji lažu sebe i govore da to nije tačno. U Jasenovcu, Staroj Gradiški, Jastrebarskom… čitavom tom lancu logora, desili su se stravični zločini. Jevreji su mnogo novca uložili u temu Holokausta kroz film, televiziju, pozorište, muzeje… Valjda i mi imamo pravo da se bavimo stradanjem srpskog naroda. To je, na kraju, naš dug žrtvama.

Jasenovac

FOTO: RTS/FILM “DARA IZ JASENOVCA” / Blic printskrin/ SCREENSHOT/

 Gasne komore i logori možda pripadaju prošlosti, ali je nacizam, reklo bi se, i danas vrlo živ?

– Nije on živ samo danas, on je tinjao, bio skriven. Mnogi su fašisti pobegli pacovskim kanalima, mnogi su konvertiti promenili svoje kape, prilagodili se savremenom svetu i bili pošteđeni kazne. Sada je sve to isplivalo na površinu.

PROČITAJTE JOŠ

“NISAM IMALA SNAGE DA SE UPUSTIM U TAJ UŽAS” Nataša Ninković umalo ODBILA ulogu u filmu “Dara iz Jasenovca”

-Ovo naše moderno doba dovelo je do revizije istorije, pa su dželati naprasno postali žrtve, a žrtve dželati. Ovo je vreme lažova, špekulanata i raznih mešetara, ljudi koji bez zazora klevete i izmišljaju. Živimo u svetu društvenih mreža i svako ima mogućnost da objavi šta želi i da to zapakuje tako da zaliči na istinu.

 

(Dnevne.rs/Novosti)

Be the first to comment on "MARKO JANKETIĆ: U Jasenovcu su činjena nepojmljiva zverstva"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*