
Foto: printscreen/youtube
Kad pročitate ovaj recept za Ludo testo, odmah ćete poželeti da od njega pripremite omiljenu poslasticu. Zato oprez… ne čitajte ako niste spremni da ga testirate.
Osnovni sastojci:
- 1 kg + 2 supene kašike brašna mekog, može i mešano
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 supena kašika soli
- 1 dl ulja
- 4 dl jogurta(po izboru)
- 2,5 dl mleka
- 1 sveži kvasac
- 2 supene kašike šećera
- 2 cela jajeta
- 1 sa uškama najlon kesa
Priprema:
1. Kvasac, šećer, 2 kašike brašna i toplo mleko umešati.
Ostaviti na toplom mestu da kvasac nadođe.
Za to vreme, ostale sastojke pomešati.
Ovoj smesi dodati nadošao kvasac.
Testo treba samo ujednačiti i ništa više.Ne trba da kisne, raste i tako to.
Ako se lepi za ruku dodati još malo brašna.
Pobrašnavljeno testo staviti u najlon kesu, dobro je zavezati, da nema vazduha.
2. Staviti u frižider.
Može da stoji tako i do nedelju dana.
Navodno može i u zamrzivač,ali ovo nijae proverenp.
Pre upotrebe, izvaditi-uzeti količinu testa koliko Vam treba, i tek tada ostaviti da kisne 2-3 sata.
3. Fil za slane kiflice:
500 gr sitnog kravljeg sira
300 gr kriška sira(podliveni sir)
2 belanceta
1 kafena kašičica soli
Izmešati i filovati.
4. Premaz:
2 žumanceta i 1 celo jaje
250 gr rastopljenog margarina
Susam, kim, mak…
Namazati jajetom izmešanim sa žumancetom.
Sipati kafenu kašičicu margarina.
Posutu malo soli, pa susam ili slično.
5. Za pogačice sa čvarcima-fil-premaz:
500 gr samlevenih čvaraka
125 gr omekšanog margarina
2 belanceta
1 kašičica soli
po uklusu bibera
. Izmešati navedene sastojke mikserom.
Testo razviti, pa namazati polovinom ovog fila,saviti.
Posle pola sata razviti i premazati ostatkom fila,saviti.
Još pola sata odmora,pa zadnje razvijanje i savijanje.
Posle 15 minuta razviti oko 1 cm debljine,pa vaditi pogačice ili seći na kocke.
7. Poređati u pleh, premazati jajetro i peći 20 minuta.
Posluživanje:
Koristi se za:
- Slane kiflice.
- Ukisele štrudle sa makom, orasima, rogačom…
- Za krofne.
- Kao podloga za picu.
- I za šta vam još padne na pamet.
(Dnevne.rs/Izvor: Izvor: Coolinarka.com)