LJUBOMIR BANDOVIĆ: Oduzeli su mi dostojanstvo i poturili ljudsko pravo

glumac

Foto: Medija centar Beograd

U intervjuu koji je dao za novogodišnji trobroj lista Danas glumac Ljubomir Bandović je rekao da bi najradije zaboravio 2018. godinu.

Konstatujući da je spisak stvari koje su ga u staroj godini nervirale podugačak, Bandović je naveo nešto od onoga šta ga je u njoj najviše nerviralo:

“Nemar prema nama samima. Nije to čak pitanje Balkana, nego sveta generalno. Ovaj sistem je doterao do kraja. Oduzeli su mi ljudsko dostojanstvo, a poturili mi ljudsko pravo, koje mi ne služi ničemu, jer u Srbiji ne mogu da ga ostvarim. Smeta mi ovo potrošačko doba neoliberalnog kapitalizma, to što je uspeh imperativ, to što pozorište više nije mesto gde se igraju predstave nego gde se proizvode neki proizvodi…”

O svojoj ulozi Ilije Čvorovića u nagrađivanoj predstavi beogradskog Narodnog pozorišta “Balkanski špijun”, po tekstu Dušana Kovačevića, Bandović za novogodišnji Danas  kaže da su današnja “glad za nebitnim”, odnosno imperativ da se mora biti uspešan, stvari koje danas Iliju istovremeno i pokreću i sputavaju.

DEVOJKE U BUNDAMA VRIŠTALE, MUŠKARCI SE BRUTALNO TUKLI: Novogodišnje veselje prešlo u fajt, da li sledi repriza? (VIDEO)

“Ilija je najkorisniji član društva zato što je on jedan od onih ljudi kao što su, recimo, moji roditelji. Čim legne penzija, oni prvo idu i plate račune pa se onda dovijaju ostatak meseca. Oni tako reaguju iako dobro znaju da ako zakasne s plaćanjem, neće im isključiti struju, niti će im doći Infostan da ih iseli, ali ta lekcija i svest da je ispravno biti dobar vojnik je ostala.”

Bandović kaže da kod današnjeg Ilije Čvorovića paranoju pobuđuje redosled stvari u kojima živi. On se rodio u jednoj državi Jugoslaviji, koju je izgubio u ratu, pa mu je ostala neka krnja država, od koje je na kraju ostala samo Srbija.

“On je običan vojnik u svakoj od tih zemalja. On svoje rodoljublje ne menja, samo se pritisak društvenih okolnosti i pritisak na njega, kao i na nas, menja.”

Bandović kaže da mu uloga majora u aktuelnom filmskom ostvarenju reditelja Predraga Gage Antonijevića “Zaspanka za vojnike” mnogo znači jer je reč o fimu koji govori o najsvetlijem trenutku naše istorije.

Sused sa nanogicom upao u stan na Karaburmi: Dedi razbio glavu, unuku stavio nož pod grlo (INFO)

“Sam taj zapis u duši svakog od nas koje su strašne muke prošli svi ti ljudi, zahteva odgovornost više. Sviđa mi se to što ‘Zaspanka za vojnike’ nije film o srbovanju nego o ljudovanju. Pošten je. Nije patetičan. Film počne i završi Glogovac, gde ćete bolje.”

Ljubomir Bandović kaže da će Nebojšu Glogovca pamtiti po tome što je bio “zaokružen čovek”:

“ON DOLAZI, DOLAZI…EVO GA!” Reporter sa širokim osmehom čekao Bajagu, pevač ga neviđeno iskulirao, snimak obišao ceo REGION! (VIDEO)

“Glogi je u svakom segmentu svog života bio zaokružen i u svakoj situaciji iz koje ga znam je bio sa sobom na ti”, zaključio je Ljubomir Bandović.

(Dnevne.rs/Aleksandra Ćuk, b92/Izvor: Danas)