LEKARI JOJ VADILI VENE IZ NOGU: Svi detalji Deine operacije

voditeljka

Foto: printscreen/Instagram

Voditeljka “Jutarnjeg programa” na “Pinku” Dea Đurđević nakon višečasovne operacije koja je juče obavljena nalazi se u šok sobi, gde nikome nije dozvoljen ulazak. Lekari su danas obavili kontrolni pregled i ustanovili da je za sada sve u najboljem redu.

– Oporavak teško povređene voditeljke Dee Đurđević, koja je na Vojnomedicinskoj akademiji juče uspešno operisana, usko je povezan sa oporavkom pokidanih živaca amputirane ruke – kaže ekskluzivno za “Blic” doktor Čedomir Vučetić, mikrohirurg i načelnik Odeljenja za koštano-zglobne infekcije u Klinici za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju KCS, koji je zajedno sa timom lekara uspešno operisao teško povređenu voditeljku.

Drugi problem ili teškoća, objašnjava prof. Vučetić, je to što je veliki segment amputiran, cela nadlatkica.

– S obzirom da se radi o amputaciji i tako visokom segmentu, bilo je jako bitno da se u vrlo kratkom vremenskom periodu (optimalno osam sati) uspostavi cirkulacija. Dobra okolnost je da se to desilo blizu bolnice pa je prevezena u eminentnu ustanovu u jako kratkom vremenskom periodu – kaže ovaj začetnik mikrohirurgije.

Na jednom kompleksnom i vrlo zahtevnom slučaju okupili su se stručnjaci najvišeg ranga, što je značilo i izvesnu sigurnost za pacijentkinju, a i izvesno olakšanje za sve učesnike u takvom jednom poduhvatu. U operacionoj sali su bili anesteziolozi, ortopedi, plastični i vaskularni hirurzi, mikrohirurzi, svi na istom zadatku.

– Pacijentkinja je bila u devet sati ujutru u sali, a mi smo oko 14 časova završili, tako je operacija trajala nekih pet sati – rekao je prof. Vučetić.

Pomagao je voditeljki Dei u lokvi krvi, a onda skočio na policajca da i njega spase: Dušan je heroj Hitne pomoći i ima samo jednu molbu! (INFO)

Kada su amputacije u pitanju, oporavak umnogome zavisi od tipa povrede i rekonstrukcije koja je urađena. Recimo, kod oštro presečenih povreda, gde je ravan rez, to je vrlo zahvalno da se uradi i pun oporavak se dosta lakše postiže.

– Razlika između jedne takve povrede i ove je u tome što je ovde zona povrede vrlo široka i pokidani su živci i krvi sudovi. Te krvne sudove smo nadoknadili kalemima i venama sa noge, ali ostaje problem oporavka živaca, to je najslabija karika u ovom oporavku. Naravno, ona treba da prebrodi ove ključne periode da cirkulacija u ruci ostane stabilna, kakva i jeste za sada, treba da prođe jedno tri dana da se definitivno stabilizuje cirkulacija, posle ostaje da rekonstrukcija prođe bez infekcije, bez značajnije nekroze i odumiranja oštećenog tkiva. Nakon toga sledi oporavak koji će trajati više meseci, pa i duže. Pitanje je u kojoj meri može da se postigne pun oporavak, s obzirom na tip povrede – objasnio je profesor Čedomir Vučetić.

VEOMA OZBILJAN SA TUGOM NA LICU Dein momak Mladen Mijatović otkrio stanje voditeljke dan posle nesreće! Na jednu temu rekao: “O tome drugom prilikom” (VIDEO)

Ovakve povrede su u saobraćaju retke, rekao je naš sagovornik, ali se dešavaju, naročito kod vozača motora. U industriji i poljoprivredi, gde god je u pitanju rad na velikim mašinama, povrede ovog tipa se često dešavaju.

(Dnevne.rs/Izvor: A. Janković, Blic.rs)