LEGENDA SRPSKOG GLUMIŠTA: Testament Pavla Vuisića izmamiće vam SUZE i SMEH

glumac

Foto: Printscreen/youtube

Pavle Vuisić važio je za nesvakidašnjeg, nepredvidljivog i živopisnog čovjeka koji nas i posle smrti zasmejava i iznenađuje.

Rođen je 10. jula 1926. u Beogradu. Pre početka glume, bavio se novinarstvom u Radio Beogradu i studirao je prava, ali umesto advokata postao je najveći glumac domaće kinematografije, za koga je čak i legendarni Orson Vels tvrdio da je talentovaniji od njega.

 

[adsenseyu5]

Iako je bio jako cenjen kao glumac, nije uspeo da upiše Fakultet dramskih umetnosti. Bio je težak za saradnju, nije izbijao iz kafane i sa Ade, a sve što bi zaradio, a zarađivao je mnogo, poklonio je. Međutim, njegov testament (napisan šest godina pre nego što će umreti) poput njegovih uloga i karaktera, istovremeno je tužan i urnebesno smešan.

Foto: Printskrin/Jutjub

Foto: printscreen/youtube

“Testament Pavla Vuisića, rođenog od majke Radmile i oca Miša, koji dana prvog novembra 1982. godine, pri čistoj svesti i zdravoga uma sastavlja ovu poruku. Mirjani, ženi mi, sve što imam za slučaj da odapnem, ostavljam, s tim da razumno rasproda ili otuđi imovinu moju, odnosno svoju, a ako ne bude u stanju da imovinom raspolaže, da to samo sud može uraditi. Mirjana, ako posle mene ostane, ima da me sahrani sa svim adetima i čestima crkve pravoslavne, sa šest popova da se pred mojim telom vide i čuju.

 

[adsenseyu1]

Sahraniti me ima u grobnicu našu, govor posmrtni ili slično da se čuo nije. Ovih šest popova, koje za inat hoću, da se ono što se oko groba radi, rade i ćute.

Neka u sebi pevaju. Pošto mislim mreti, što bih i onako sve ovo pisao, još da vas zamolim da mi niko nikakav govora, niti jedne reči ne progovori, jer ću se u grobu prevrnuti i ne samo prevrnuti, već i ustati iz groba da ga noću morim i da mu, njemu i svima, koliko ih je na svetu, je.em mater”, navodi se u testamentu Pavla Vuisića.

Pavle Vuisić razboleo se od kancera 1988. i nakon tri meseca preminuo. Po njegovoj želji, nije bilo ni govora ni pesme popova, niti je iko od kolega bio prisutan. Supruga Mirjana se nije više udavala, a i danas čuva njegove stvari.

Foto: Printskrin/Jutjub

Foto: printscreen/youtube

 

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Kurir.rs/Izvor: 6yka.com)

 

[adsenseyu2]