KRCKATE i LOMITE PRSTE? Evo zašto to nije dobro raditi! (INFO)

zglob
Verovatno su vam roditelji kada ste bili mali stalno govorili da prestanete da krckate prste. Uglavnom su navodili da ćete dobiti artritis ili da će uskoro početi da vam se tresu ruke.

Ipak, za to još uvek ne postoji naučni dokaz, mada nije preporučljivo da to radite. Evo i zašto: Zglob je spoj dve kosti (ili više njih) između kojih se nalazi hrskavica koja štiti kosti.

SPREČITE KATASTROFU: OVO su prvi siptomi raka debelog creva! (INFO)

Njih spajaju vezivno tkivo i ligamenti, a u sredini se nalazi zglobna kapsula ispunjena sinovijalnom tečnošću. Ona u sebi sadrži rastvorene gasove, a razlog zbog kog sve ovo postoji između kostiju je da bi se sprečilo trenje hrskavice.

U sinovijalnoj tečnosti stvaraju se mehurići koji pucaju prilikom krckanja prstiju. Kada krckate prste, vi širite zglobnu kapsulu i tako dolazi do stvaranja mehurića u sinovijalnoj tečnosti (tzv. proces kavitacije). Zvuk krckanja zapravo dolazi od pucanja tih mehurića.

Iako ne postoje naučni dokazi da je krckanje prstiju loše po vaše zdravlje, možda bi ipak trebalo da ostavite svoje zglobove na miru.

[adsenseyu1]                            [adsenseyu1]

(Blic)