KO JE ZAPRAVO SVETI NIKOLA: Evo kako je svetac postao DEDA MRAZ

Foto: wikipedia

Foto: wikipedia

Sveti Nikolaj Čudotvorac veoma je poštovan svetac u srpskom narodu i najrasprostranjenija je slava na našim prostorima

Sveti Nikola obeležava se u celom hrišćanskom svetu. Od strica je slušao o veri, sa njim se i zamonašio u manastiru Novi Sion. Nakon što su mu roditelji preminuli, razdelio je sav novac i imetak sirotinji, i postao sveštenim u rodnom gradu Patari.

Svetog Nikolaja Čudotvorca narod je još za života proglasio svetiteljem. Bio je milosrdan i skroman, veliki borac za pravdu i istinoljubiv.

Svetom Nikoli je u Srbiji posvećeno oko 1.120 crkava, a sa crkvama posvećenim Letnjem Svetom Nikoli (Prenos moštiju sv Nikolaja, 22. maja) to je oko 1.311 crkava. Tako je po broju hramova na drugom mestu kod pravoslavnih Srba.

ČUDO O KOME SVI PRIČAJU: Devojku obuzeli demoni, a onda su je odveli u manastir Ostrog

Broj hramova je u tesnoj vezi sa brojem porodičnih slava. Nekada su se porodice u toku migracionih strujanja, opredeljivale da slave svetitelja kojem je bio posvećen hram u zavičaju, tako su održavali kontakt sa maticom. Sveti Nikola je imao najviše hramova, pa se zato i ubraja u najbrojnije porodične slave kod nas.

Krsna slava se oduvek proslavljala u krugu prijatelja i porodice, uz molitvu i zdravice, uz lomljenje slavskog kolača. U pojedinim krajevima se za ovog sveca sprema čak čletiri kolača: uoči slave, na dan praznika, paterice, okrilje.

Jedan kolač se nosio u crkvu na dan praznika i tamo sekao sa sveštenikom. U nekim krajevima Srbije to je činio domaćin sa bliskim komšijom, u drugim sa naslednicima. Slavska sveća bi trebalo da se zapali do podneva, a na kolač se stavljala mala sveća.

Slavska trpeza je uvek bila bogata, ali su se pripremala posna jela shodno statusu domaćinstva.

DOKTORKA LJILJANA IZ KBC DRAGIŠA MIŠOVIĆ UPOZORAVA! Preti nam pakao kojeg se i sama medicina plaši (FOTO)

Domaćin nabavlja ribu, a domaćica sprema ostalu hranu. Retko je bilo da neko spremi “mrsnu” trpezu za Svetog Nikolu, i to se zadržalo do danas. Gosti su donosili skromne darove, u skladu sa svojim mogućnostima.

Prvi zapisi o episkopu i dobročinitelju poreklom iz Male Azije, Svetom Nikoli, potiču iz četvrtog veka nove ere. Od ovog sveštenog lica, poznatog po humanosti, nastale su mnoge legende i priče o današnjem Deda Mrazu.

Posebno je bio naklonjen deci, a zabeleženo je da je pomogao trima devojčicama kako bi ih zaštitio od prostitucije. Legenda kaže da je tri večeri zaredom prolazio pored njihove kuće i kroz prozor ubacivao vrećice sa novcem, ne bi li im poklonio dovoljno novca kako bi preživele bez prostituisanja.

TRAGEDIJA TOKOM POROĐAJA! Babica i lekar nisu uspeli da uhvate bebu, pala je na pod i preminula

Krzneni ogrtač dobio je u drugoj polovini 19. veka kada je njegov lik počeo da se pojavljuje u pesmama, a sada već tradicionalna crvena boja zamenila je prvobitnu žutu 1868. godine kada su Deda Mrazu dodate kočije i irvasi.

Početkom dvadesetog veka Deda Mraz je postao stalni posetilac knjiga, časopisa i brojnih reklama, polako poprimajući izgled koji danas poznajemo.

     

(Dnevne.rs/Izvor: telegraf.rs)