KAO DEČAK HVATAO POSKOKE I PRODAVAO IH DA BI SE ŠKOLOVAO: Zmije beže kada vide Draga, a samo jedna ga je ujela (VIDEO)

deda

Foto: Wikipedia/Benny Trapp, Printskrin: RTS

Poskoke lovi od 6. razreda. Još od 13. godine kad ga vide, beže glavom bez obzira. Znaju da s njim nema šale i da će kad-tad sve završiti u flaši koju nosi oko vrata.

Drago Lečić iz sela Žrvanj kod Ljubinja već nekoliko decenija druži se sa zmijama. Tačnije lovi ih i to vrlo uspešno.

Kaže da svako može da se bavi ovim poslom ko ima patike, štap i hrabrost.

Kako ih lovi?

– Kad je vidim, pritisnem je štapom blizu glave da me ne ujede, zatim je uhvatim oko glave, dignem i stavim u flašu koju okačim oko vrata i nastavljam dalje – objašnjava Lečić u reportaži za RTS. Dodaje da je kao dečak umeo da za pola sata uhvati po 8 poskoka od po 5-6 metara, pošto su se svi nalazili na istoj lokaciji.

Drago navodi da ima dana kada u toku dana ulovi i do 10 poskoka, ali da ima dana kada ne ulovi ništa. Nekad ih je lovio i u februaru, ali poslednjih godina su u ovo vreme pod zemljom.

Preko zmija do školskih knjiga

Neobičan je način kako je Drago Lečić zaradio za školske knjige sebi i bratu.

– U Ljubinju se nalazila zadruga gde se vršio otkup i gde su dolazili posebni sanduci sa po 200 komada koji su mogli da idu poštom. ‘Pliva’, Zagreb i ‘Torlak’ iz Beograda su otkupljivali poskoke, ne manje od 40 centimetara – kaže on. Do sada nikad nije brojao koliko je uhvatio zmija, ali interesantno je da je od hiljada njih samo jedna uspela da ga ujede.

Mnoge bi taj trenutak uplašio, pokolebao i odustali bi od ovog hobija, ali ne i Hercegovac Drago Lečić.

(Dnevne.rs/Izvor:I.Đ.,Telegraf.rs)