IMAJU KRAĆI ROK NEGO SVEŽA: Evo koliko smete da jedete jaja posle Vaskrsa

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Da li ste i vi u većini koja je preterala sa brojem vaskršnjih jaja, pa svake godine na kraju ne zna šta će sa njima?

Velika je greota baciti ih, kao i bilo koju hranu, ali sa vaskršnjim jajima morate da budeteposebno oprezni, jer, pre svega, kuvana jaja imaju znatno kraći rok trajanja od svežih, a vaskršnja još kraći, jer nekoliko dana stoje na sobnoj temperaturi kao najlepša dekoracija trpeze, umesto u frižideru.

Naime, stručnjaci kažu da jaje koje je duže od dva sata stajalo na sobnoj temperaturi, već tada postaje “plodno tle” za rast i razmnožavanje bakterija!

Prilikom samog kuvanja, sa ljuske jaja spada zaštitni sloj, a kada ih kasnije ponovo potapamo u kipuću vodu da bismo ih ofarbali, dodatno se stanjuje i jaje postaje izloženo vazduhu, temperaturi i bakterijama. Kao rezultat toga, lako može da se javi trovanje.

Trovanje kuvanim jajima obično je praćeno mučninom, nadutošću, osećajem nelagode u stomaku, povraćanjem i prolivom.

DA LI IMATE OVE BELE LINIJE NA NOKTIMA? Evo šta to znači za vaše zdravlje i šta može da prouzrokuje! (VIDEO)

Stručnjaci savetuju da ih, ako vaskršnja jaja ne držite u frižideru, pojedete istog dana ili najkasnije sutradan. Ako ih, pak, čuvate u frižideru, jaja možete da iskoristite u roku od šest dana.

(Dnevne.rs/Izvor: Stil.Kurir.rs)