GENIJALNO: OTVORIO BUTIK ZA PEČENE PRASIĆE NA BALKANU

Foto: printscreen/ instagram

Foto: printscreen/ instagram

Kakav morate genijalac da budete da se dosetite da otvorite praseči butik!

Zahvaljujući domišljatom stočaru, Alenu Bariću (32) iz Ivankova, koji je uvideo nedostatak takve ponude na tržištu, jedinstveni butik u Hrvatskoj kupcima svakodnevno nudi razne vrste pečene prasetine, javlja Glas Slavonije.

[adsenseyu4]

Barić se stočarstvom bavi od malih nogu, a svinjogojstvo je porodična tradicija, koju je nasledio od dede i oca i sada tu ljubav nastoji da prenese na svoje sinove. Na imanju je impresivan broj od 150 ovaca, 200 krmača, a godišnje proizvedu i othrane čak 2500 prasića. Stoku prodaju jednom velikom trgovačkom lancu i okolnim mesnim radnjama, ali trenutnom cenom nisu zadovoljni i jedva uspevaju da pokriju troškove, a ono što ostane je za puko preživljavanje.

Alen je nedavno odlučio da napravi i korak dalje – građanima je omogućio da, kada požele da jedu kvalitetno i domaće meso, odu u butik i kupe kilogram pečene prasetine. Prasići se peku u peći i na ražnju na Barićevu imanju u Ivankovu. Takvu uslugu do sada na tom području niko nije nudio. A brojni Slavonci imaju naviku vrućom prasetinom i jagnjetinom s ražnja počastiti se u sujednoj Bosni, uglavnom na Lončarima, gde se uz magistralni put Orašje – Tuzla svakodnevno okreće na desetine prašića i jagnjadi.

Alen do kraja meseca najavljuje otvaranje Prasećeg butika u Osijeku, koji će, za razliku od Vinkovaca, dobiti i dodatan sadržaj – Sendvič bar od prasetine, po uzoru na originalnu priču uUkrajini.

Za sada se, kaže, u novootvorenom butiku prosečno proda jedno prase dnevno, ali Vinkovčani sve više dolaze i zanimanje iz dana u dan raste.

– Ja tu ne očekujem neku zaradu. Bitno mi je da u butiku prodajem prasiće iz moje proizvodnje, da radnici zarade za platu i da smo na pozitivnoj nuli. O tome najbolje govori i cena od 70 kuna (1.150 dinara) za kilogram pečene domaće prasetine, što je jeftinije nego u Bosni. Ovo je krvav posao, radi se 25 sati dnevno. To je celi ciklus, koji traži jako puno truda, rada, energije, finansijskih sredstava i odricanja. Trebalo bi više razumevanja za nas i naše muke. Evo, i sada svakog trena očekujem da će nam uleteti neka inspekcija da nas gazi, ali neka, ja se ne bojim – rekao je Alen.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs/Telegraf.rs /Izvor: Jutarnji.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

1 Comment on "GENIJALNO: OTVORIO BUTIK ZA PEČENE PRASIĆE NA BALKANU"

  1. KedNyP This part may necessitate the help of a skilled SEO in Los Angeles

Comments are closed.