Evo zašto nam ponekad KRVARI NOS

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Krvarenje iz nosa obično izaziva zabrinutost kod mnogih i strah da nešto nije u redu sa zdravljem. Stručnjaci, međutim, tvrde da preterana strepnja najčešće nije opravdana.

Stručnjaci kažu da ne treba da paničimo kada dođe do curenja krvi iz nosa, već je važno da ostanemo pribrani i pokušamo na sve načine da ga zaustavimo. Krvarenje može da se javi kod bilo koje osobe, a uzroci su mnogobrojni. Najčešće su to bezazlena krvarenja, iako ljudi misle da im je istekla velika količina krvi.

[adsenseyu4]

Koji su najčešći uzroci krvarenja iz nosa?

Uzroci mogu da budu lokalni i opšti. Od lokalnih na prvom mestu su povrede nosa koje su vrlo česte. Krvarenje mogu da izazovu i različite upale izazvane virusima, bakterijama, gljivicama, ali ono može da bude i posledica operacije koja je obavljena u ovoj regiji, a kod male dece je obično izazvano povredom zbog nekog stranog tela koje je dete uguralo u nos.

Do krvarenja dolazi i zbog korišćenja lekova za alergijski rinitis, kao i kod osoba koje šmrču kokain. Opšta stanja koja dovode do curenja krvi iz nosa su skokovi krvnog pritiska, ateroskleroza, limfomi, leukemija, hematološka oboljenja, a ovaj problem može da se javi i kod osoba koje uzimaju lekove za zgrušavanje krvi.

Kako se zaustavlja krvarenje iz nosa

Kada dođe do krvarenje osoba nikako ne treba da zabacuje glavu ili da zauzima neki neprirodni položaj. Krv nikako ne treba gutati, već se treba blago nagnuti napred, uzeti neku posudu i pustiti da krv kaplje u nju. Sledeći korak je da osoba proba da diše kroz nos i izdiše na usta jer je strujanje vazduha često dovoljno da zaustavi krvarenje. Drugi metod je staviti vatu i čvrsto pritisnuti, a takođe mogu da pomognu i kapi za nos jer sužavaju krvne sudove.

[adsenseyu1]

U kom delu nosa najčešće dolazi do krvarenja?

Krvarenje može da se javi iz svih regija, ali je najučestalije na samom početku nosa. U tom delu nosnog septuma postoji deo u kojem se nalazi najviše kapilara, i iz kojeg zbog raznih uzroka kreće krv.

Da li od učestalosti krvarenja zavisi kada osoba treba da se javi lekaru?

Ako se krvarenje javlja tokom prehlade i posle nje, a osoba je zdrava i nikada ranije nije imala krvarenje, onda u principu ne mora da brine, niti da ide kod lekara. Krvarenje u ovom periodu je bezopasno. Međutim ukoliko osoba nema zdravstvenih problema, a krvarenje se tokom dve ili tri nedelje stalno ponavlja, onda bi trebalo obratiti se lekaru kako bi se utvrdio uzrok ovog stanja.

Zašto dolazi do krvarenja kada krvni pritisak naglo skoči?

To je na neki način sigurnosni ventil. Jer nagli skok pritiska deluje na krvni sud koji je izmenjen dugotrajnom hipertenzijom, i koji je usled toga izgubio svoju elastičnost. Iz ovog razloga on ne može da se adaptira na povišeni krvni pritisak, jer je postao krut i krt. Nagli skok pritiska negde rascepi oštećeni krvni sud i onda dolazi do krvarenja iz njega.

Da li krvarenje iz nosa može da bude jedan od simptoma pojave tumora na mozgu?

Može ukoliko se taj tumor proširio i na nos. Do toga najčešće dolazi jer postoji blizak odnos između krova nosne duplje i lobanjske jame. Različiti tumori u nosu, bilo da su benigni ili maligni, takođe imaju krvarenje kao jedan od simptoma.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Intermagazin.rs)

[adsenseyu2]