EVO KAKO DA PREPOZNATE DA LI KUPUJETE ORGANSKU HRANU

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Danas se sve više priča o organskoj hrani a jedino kako umete da je prepoznate ovih dana je po skupim cenama na policama u marketima. Ali organska hrana ne nalazi se samo tu i ne mora uvek da bude skupa, samo je treba prepoznati

Za početak, najlakši način je tražiti hranu sa oznakom odnosno markicom koja potvrđuje njihovo poreklo. Takvu markicu možete pronaći na primer na ambalaži Life Organic sokova koji se nalaze u supermarketima koji proveravaju poreklo svakog svog proizvoda. Ta markica je garant da proizvod ispunjava kriterijume bez kojih ne bi imao pravo da tu oznaku ima na ambalaži.

[adsenseyu4]

Međutim, van marketa postavlja se pitanje kako prepoznati organske odnosno domaće proizvode, one koji nisu bili prskani odnosno hranjeni veštačkom hranom i čiji rast ni na koji način nije ubrzavan.

Naravno da uvek možete pitati seljaka za tezgom da li mu je roba domaća i naravno da će uvek reći da jeste. Ukoliko kaže da je organska možete mu slobodno tražiti sertifikat odnosno potvrdu koju sigurno ima sa sobom.

Ukoliko se ne biste upuštali u konverzaciju i glumili inspekciju obratite pažnju na sledeće stvari.

To voće i povrće ne treba da izgleda savršeno. Treba da ima mane. Treba da je nepravilnog oblika i da tu i tamo ima neku flekicu. To znači da nije prskano i da je normalno da ima mala oštećena.

Jaja koja su domaća su znatno svetlije ljudske dok im je boja unutrašnjosti znatno jača. To žumance u tiganju sija kao sunce.

Na kraju kraju, ako imate priliku probajte voće i povrće i znaćete na prvi zalogaj šta je u pitanju. Ukus pravog domaćeg voća i povrća je prosto nezamenjiv.

[adsenseyu5]

(Dnevne.rs /Izvor:Žena.Blic.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]