DOGREVATE SE NA STRUJU: Klima je najneisplativija, ovo su SAVETI kako da utrošite manje energije (INFO)

struja

Foto-ilustracija: pixabay.com, Telegraf

Na prosečan trošak za struju, koji se u Srbiji kreće oko 4.000 dinara mesečno, potroši se još bar 2.000 dinara na “dogrevanje”

Veliki mraz odvlači u minus i račun za električnu energiju tokom zimskog perioda.

Veliki broj domaćinstava na dogrevanje uz različite grejalice, kalolifere i klima-uređaje potroši i par hiljada dinara.

Stručnjaci ipak kažu, da postoje neke “cake”, kako da se na energiju potroši manje.

– Jena od najvažnijih stavki u potrošnji električne energije su svakako sijalice koje u domaćinstvu potroše oko 10-15 posto ukupne potrošnje kilovata. Iako su štedljive sijalice u startu skuplje od običnih, usled manje potrošnje energije zapravo čuvaju novčanik – kaže Miloš Zdravković, inženjer elektotehnike, supervizor i konsultant iz oblasti energetske  efikasnosti u Srbiji i Crnoj Gori koji dodaje da da štedljive traju osam puta duže od običnih.

OŠTRE MERE: Sveštenici SPC više neće smeti da naplaćuju usluge!

Tako za prosečan stan koji ima najmanje sedam ili osam sijalica, godišnje je moguće uštedeti i do 100 evra, pišu Večernje Novosti.

Još jedna pogrešna pretpostavka je da je korišćenje klima-uređaja na minusu – isplativo. Klima uređaji su dobri  za grejanje, kada su temperature do 7 stepeni Celzijusa. Ako su debeli minusi, malo je poznato da klima-uređaji potroše isto kilovata, kao grejalice.

Kao dodatan način, kako smanjiti račun i za  500 dinara mesečno, jeste tako što ćete podesiti boljler na 40 stepeni, da se frižider i zamrzivač ne drže u prostoriji u kojoj se greje, kao i da je optimalna temperatura sobe 21 stepen.

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf.rs)