DARA ČALENIĆ: “Žikinu dinastiju” prvi put sam gledala pre DVA MESECA (FOTO) (VIDEO)

glumica

Foto: printscreen

Dopalo mi se. Gidra i ja smo kao stvoreni za komediju, pa nije ni čudo što nas je reditelj spojio i izabrao da nosimo taj film, otkriva čuvena Dara Pavlović

Da bi se stiglo do Dare Čalenić (82), nekad ste morali da potegnete do Njujorka ili da putujete makar do Novog Sada za vreme održavanja Sterijinog pozorja. Danas je čuvena pozorišna i filmska glumica silom prilika u Beogradu, jer je nakon moždanog udara prikovana za krevet i ne može da leti avionom. Želela je da starost provede u kući na Floridi, a ostala je u Srbiji.

Tiho kucamo i otvaraju se vrata njenog stana, dočekuje nas njihova prijateljica s osmehom, a vesti da je tekst o njoj izašao u Kuriru već je stigla.

Ljubi ga majka

– Javili su nam prijatelji iz Amerike. Dara ne voli da daje intervjue. Danas je baš naša slava Đurđevdan, a i moj rođendan. Ništa nije slučajno – objašnjava nam Vlada Petrić (89), čuveni profesor sa Harvarda i već pola veka životni saputnik velike umetnice koju je proslavila uloga Dare u filmu „Lude godine“.

[adsenseyu1]

Glumica lista svoj primerak novina.
– Vidi, Vlado, kako nam je lepa slika, a na ovoj drugoj si ispao debeo. Gde ste našli ove fotografije? Ništa od toga nemam sačuvano – požalila nam se Čalenićeva.

Diktafon se uključio, a moje prvo pitanje je bilo kako danas gleda na svoju ulogu u prva tri nastavka serijala „Žikina dinastija“, koju je snimila pre 40 godina.
– Nisam to ništa gledala do pre dva meseca. Dopalo mi se. Gidra i ja smo kao stvoreni za komediju, pa nije ni čudo što nas je reditelj spojio i izabrao da nosimo film. „Žikina dinastija“ je napravljen za narod, a mi smo prema sebi veoma strogi. Film se voli zbog Gidre, a malo i mene. Ne mislim da sam neka velika glumica. Gledaoce ne možete prevariti. U ovoj priči su se prepoznali obični ljudi i svako je pronašao nešto što ga zanima – iskrena je glumica.

Dara ni danas ne vidi ništa posebno u njenoj replici: „Bobo sine, ljubi ga majka.“
– Tipična rečenica svakog roditelja. Snimanje filma pamtim po tome da je uvek bilo mnogo publike i iza kamere.

Bračna svađa

Naša sagovornica se povukla sa scene još pre 40 godina.
– Nije mi žao. Otišla sam i iz „Žikine dinastije“ jer nisam živela u Srbiji. Amerika je bila zanimljiva za mene kao umetnika. Odlazila sam na izložbe, u pozorište i filmske susrete. Družili smo se s Endijem Vorholom i Lorin Bekol, a Orson Vels je često bio u našem društvu. Davno je bilo da se setim – sleže ramenima nekadašnja glumica Narodnog pozorišta.

 

[adsenseyu5]

Na druženju s Darom prisustvovali smo maloj bračnoj svađi, ali i dokazu velike ljubavi.
– Vlada mi je dao ulogu u „Laži i paralaži“ da bi bio sa mnom. Došla sam iz Novog Sada u Beograd, a on mi je bio prvi reditelj – priča Dara.

Reditelj ima svoju verziju priče.
– Video sam u predstavi u Srpskom narodnom pozorištu njene gole noge kako vire iznad kreveta. Izgledalo je kao da vodi ljubav. Napisao sam u kritici da je Dara Čalenić bila dobra, a najbolja kad su se videle njene noge. Ona priča da sam ja to izmislio. Izašli smo nakon toga u hotel „Putnik“. Lupila mi je šamar, a onda sam počeo da igram s njom. Nije znala da dobro plešem. Naša veza je započela u Novom Sadu, nogama i šamarom – naglašava Vlada.
– Mi se volimo kao neki tinejdžeri. Seks je prošao, a ostala je ljubav – dobacuje glumica.

Jedini portret... Dara je u mladosti bila jedna od najlepših glumica

Foto: privatna arhiva

Petrić dodaje da danas svojoj ženi ne može da nađe nijednu manu.
– Dara je meni sada mnogo bliža. Bolest je smirila njen karakter. Nismo se slagali u umetnosti, a sad me sve sluša – hvali nam se profesor.

Čuje se sladak smeh glumice kao da opet gledam neku scenu sa Gidrom.
– Znam da on voli kad ga slušam. Oduvek sam znala da je tako – kaže Dara.

Nesrećan splet okolnosti

Vlada ne može da se pomiri s činjenicom da njegova voljena žena ne može da još jednom stane na pozorišnu scenu.
– Pokušavam da joj ugodim i da se iskupim. Da smo otišli ranije za Ameriku, Daru bi uspeli da spasu i ne bi bila u kolicima. Voleo bih da ja ovde ležim umesto nje, a da ona igra velike uloge, koje joj u ovim godinama pripadaju. Da opet zapleše na sceni.

Nakon više od dva sata razgovoru je morao da dođe i kraj.
– Dođite da vas poljubim. Ljubi vas sve vaša majka Dara i srećan rođendan.

 

[adsenseyu4]

(Dnevne.rs/Izvor:Kurir.rs)

 

[adsenseyu2]