DANAS SU PETROVDANSKE POKLADE: Da bi vam godina bila SREĆNA, jednu stvar OBAVEZNO MORATE DA POJEDETE

čudo

Foto: Pink/Printscreen

Petrovske poklade (veselja uoči Petrovdana) se održavaju u poslednji dan pred početak Petrovskog posta, a Srbija je “prošarana” najrazličitijim običajima, koji se izvode na ovaj hrišćanski praznik.

Ipak, običaj da se svuda pripremaju mrsne gozbe, a po nekim selima idu pokladni svatovi, dok se u drugim pale lile. Lile su buktinje od osušene brezove ili trešnjine kore.

Obično ih pale mladići i dečaci, obilazeći oko kuća, torova, izvora po tri puta, govoreći – Lila gori žito rodi – ili – Veselo nam lile gore, da nam krave dobro vode.

Domaćini kod kojih lilari dođu, daju im belog mrsa i nešto drugo od hrane.

Naime, veruje se da će ona kuća koja nagradi lilare, čitave godine biti od napretka!

Nedeljni horoskop od 14. do 21. juna: RIBE čeka dobar provod, Biku na pomolu finansijski dobitak (ASTRO)

Za to vreme devojke skupe slamu na gomilu i zapale na seoskoj utrini, gde onda dođu i lilari i ostala omladina i započnu razna takmičenja i igre oko vatre, uz hranu koju su lilari sakupili u selu.

Prema narodnom verovanju, danas bi obavezno valjalo svi dobro da se najedu, kako bi se pripremili za predstojeći veliki post.

U nekim krajevima veruje se da oni koji se ogreše o ovo pravilo i ipak, kojim slučajem, ne pojedu nešto “masno” i “slasno” mogu imati nesrećnu godinu.

ZAKON CRKVE: Da li je sveštenik koji je odbio da ODRŽI OPELO nastradalom Filipu (2) postupio ispravno?

Crkva, međutim, odbija ovakvo sujeverje, baš kao i ona, uvrežena u Istočnoj Srbiji, prema kojima se na današnji dan nikako ne valja češljati, jer može – sva kosa opasti s glave.

 

(Dnevne.rs/Srbija Danas.com)