Danas slavimo zaštitnicu svih koji NEPRAVEDNO STRADAJU, a ovako vam može pomoći

sveće

Foto ilustracija: Tanjug/Tanja Valič

Ova slavna devica i mučenica rođena je u Nikomidiji od roditelja neznabožaca u vreme idolopoklonstva. Kada je slučajno čula jevanđeljsku propoved, ona se preobratila u hrišćanstvo i počela da živi po božjim zapovestima.

Neki senator Elevsije beše njen verenik. Da bi ga odvratila od sebe, Julijana mu reče da neće za njega poći, ako ne bude postao eparh (upravnik) toga grada.

To mu ona predloži misleći, da taj mladi čovek neće moći nikad dostići do tog visokog zvanja. No Elevsije se potrudi, te laskanjem i mitom postavljen bi za eparha nikomidijskog. A Julijana mu tada otkri da je ona hrišćanka i da ne može stupiti s njim u brak, dok on ne primi njenu veru govoreći:

– Šta nam vredi biti telesno ujedinjeni, a duhom razdeljeni?

Ogorčeni Elevsije je zbog toga tužio kod oca, a ovaj razjareni starac je odmah izgrdi i izbi, pa je predao eparhu na mučenje.

PUSTITE ISUSA U SVOJ DOM I ZASLUŽITE BOŽJI BLAGOSLOV: Evo šta treba da imate na trpezi za Badnji dan (RECEPT)

Posle batina eparhovih čuvara, ranjenu i krvavu su je bacili u tamnicu. No, Gospod je u tamnici izlečio i ona je pred eparha izašla potpuno zdrava. Eparh je tada baci u zažarenu peć, no oganj je ne opeče.

Videvši to čudo, mnogi su poverovali u Hrista Boga. Ukupno se preobratilo 500 muškaraca i 130 žena. Eparh ih je sve osudio na smrt i naredio da ih poseku mačem. Svi oni su uz molitvu pošli na gubilište i duše su im otišle u Raj.

Elevsija ubrzo postiže kazna božja. Ploveći po moru, razbi mu se lađa, i on pade u vodu. Ali ne nađe smrt u vodi, nego ispliva na neko ostrvo, gde ga psi rastrgoše i pojedoše.

Sveta mučenica Julijana smatra se zaštitnicom žena i devojaka, ali i svih koji nepravedno pate i stradaju. Narodno verovanje kaže da će se damama danas ostvariti svaka želja koju zažele pominjući ime Svete Julijete i izgovarajući ovu molitvu:

– Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe. Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.

     

(Dnevne.rs/Izvor: Srbija Danas.com)