DANAS SLAVIMO SVETOG TRIFUNA: Običaj se da se preko noći otvore ormari, od današnjeg vremena zavisi da li će godina biti rodna

svetac

Foto: SPC

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Trifuna, koji se smatra zaštitnikom vinograda, čuvarem useva od nepogoda i štetočina, ali i zaštitnikom iskrene ljubavi svih hrišćana.

Običaji

Običaj je, zato, da se na ovaj dan iskazuje ljubav nekim gestom onoj osobi do koje nam je u životu stalo. Ako planirate da dan posvetite voljenoj osobi odnosno partneru, bilo bi idealno da ga obeležite uz neko vino i tako ujedno proslavite našeg zaštitnika vina i vinograda.

Veruje se i da Sveti Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i od tog dana sneg počne da se topi. Po nekih shvatanjima ovim danom počinje proleće, priroda počinje da se budi, kao i ljubav kod ljudi.

PROČITAJTE JOŠ

IZ DEBELIH JAKNI PRAVO U KRATAK RUKAV! Evo kada se temperatura u Srbiji vraća u plus

U narodu je za Trivundan vezano mnoštvo raznih običaja i verovanja. Ako na Svetog Trifuna pada kiša, rodiće šljiva. Ako padne sneg, godina će biti kišna i rodna, a ako je vedro, godina će biti sušna.

Sveti Trifun u svom životu bavio se čuvanjem gusaka, ali pošto je bio odan Hristovoj veri, Bog ga je obdario darom čudotvorstva, te je svojim molitvama lečio mnoge bolesnike od raznih bolesti.

Predanje

Po predanju ovaj svetac, je između ostalih iscelio i Gordu, ćerku rimskog cara Gordijana, koja je patila od neke teške duševne bolesti, koju nijedan lekar nije mogao da izleči.

Car ga je zbog toga bogato nagradio, ali on je sve svoje darove razdelio siromasima. Za vreme rimskog cara Decija, Trifun je pretrpeo strašno mučenje i na kraju umro.

PROČITAJTE JOŠ

TAČAN MESEC KRAJA EPIDEMIJE Profesor Kočović izneo najnoviju prognozu za Srbiju

Veruje se da Sveti Trifun štiti lozu od grada i štetočina i da tog dana treba da otpočne rezidba jer kreću voćni sokovi. U nekim krajevima se vezuje za zaštitu od glodara pa postoji običaj otvaranja ormara preko noći.

 

(Dnevne.rs/Kurir.rs)