Danas slavimo Sretenje: Neudate devojke, obratite pažnju koga ćete danas prvog sresti

crkva

Foto: Srpska pravoslavna crkva

Sretenje je jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika jer ukazuje na prvi susret Spasitelja sa ljudima.

Postoji nekoliko verovanja koja se u narodu vezuju za ovaj praznik, a jedno od njih kaže da se na današnji dan susreću zima i leto, pa dani postaju duži, a vreme osetno toplije.

– Ti meni daješ gole i bose ljude, a ja tebi obučene – , a leto odgovara: Istina, ali se meni mnogo više raduju nego tebi.

Iz ovih pričanja očigledna je stara narodna podela godine na zimu i leto.

Ako danas, veruje narod, osvane sunčan dan, a medvedi se uplaše od sopstvene senke i vrate u zimski san, zima će potrajati još šest nedelja. Ako ne vide senku, izaći će iz svojih pećina da potraže hranu i zima je gotova.

Koliko je ovo verovanje uvreženo dokaz su mnogobrojni posetioci zoološkog vrta u Beogradu koji su ranije dolazili da vide ponašanje mečke Božane, a danas nekog drugog medveda i mečke.

Kako narod veruje, danas obavezno treba upaliti sveće jer njihov plamen štiti kuću od svih nesreća.

Međutim, najzanimljivije verovanje je ljubavne prirode. Naime, veruje se da na današnji praznik neudate devojke pronalaze svoje izabranike. Devojke veruju da će im budući muž ličiti na prvu mušku osobu koju danas ugledaju.

Mesečni horoskop za MART 2020. (ASTRO)

Običaj je da se na Sretenje obavezno pale sveće, jer se smatra da plamen ima skrivenu čarobnu moć i da će kuću štititi od grmljavine i drugih nesreća.

Vrapci do Sretenja biraju svoje neveste, a na ovaj dan se venčavaju i tada su najglasniji i najbučniji.

Sretenje se slavi i kao krsna slava.

     

(Dnevne.rs/izvor: Srbija danas.com)