Danas slavimo “GOSPODARA SVIH BOLESTI”: Ako se vašem detetu OVO DESI, biće SREĆNO CEO ŽIVOT

crkva

Foto: Printscreen/SPC

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen Svetom sveštenomučeniku Haralampiju, jednom od najvećih mučenika u istoriji hrišćanstva, poznatom u narodu i kao “gospodar svih bolesti”.

Ime ovog sveca grčkog je porekla i znači radosna svetlost. On je bio episkop u Magneziji (Tesalija) u 2. veku, a veruje se da je u 113. godini stradao zbog Hrista. Za života je uradio mnogo čudesnih stvari i mnoge ljude preobratio je u hrišćanstvo – zbog njega je čak i careva ćerka Galina prešla u hrišćanstvo.

Kada je u vreme cara Septimija Severa počeo progon hrišćana, Haralampije se nije krio, već se svojevoljno predao. Kada su ga živog odrali, svetac je rekao carskim vojnicima: “Hvala vam, braćo, za to što ostrugavši moje staro telo, vi obnoviste duh moj za novi, večni život”.

Kada je osuđen na smrt i izveden na gubilište, sveti Haralampije je podigao ruke ka nebu i pomolio se Bogu za sve ljude, da im Bog da telesno zdravlje i duševno spasenje, i da im umnoži plodove zemaljske.

VELIKI NEDELJNI HOROSKOP! Jedan znak ostvaruje VELIKU ZARADU, a evo ko ima MUKE SA FINANSIJAMA (ASTROLOGIJA)

“Gospode, ti znaš, da su ljudi meso i krv, oprosti im grehe, i izlij blagodat Tvoju na sve!”

Posle molitve ovaj sveti starac predao je dušu Bogu pre nego što je dželat spustio mač na njegov vrat. Haralampije je stradao 202. godine, a Galina je obavila sahranu.

Sveti Haralampije je veoma poštovan u narodu. Narod veruje da je imao velike isceliteljske moći, zbog čega je i dobio nadimak “gospodar svih bolesti”, pa je najveći broj današnjih običaja vezan za zdravlje i isceljenja.

Narodno verovanje kaže da danas majke obavezno treba da vode decu u crkvu kako bi se zajedno pomolili ovom svecu za zdravlje.

OTROV KOJI NE IZLAZI IZ ORGANIZMA: Evo koje ulje nikako ne smete da koristite za prženje i kuvanje

Pored toga, običaj je da i svi kojima nešto fali danas neizostavno odu do lekara. Još jedno verovanje kaže da će dete kome na ovaj praznik ispadne ili nikne prvi zub biti srećno celog života i nad njim će bdeti upravo Sveti Haralampije.

     

(Dnevne.rs/izvor: Republika)