DANAS JE VELIKI VERSKI PRAZNIK: Čim se probudite obavezno uradite ovo i izbeći ćete svaku nesreću u životu

molitva

Foto: Pixabay

Sveti Evplo je bio đakon u Katani Sicilijskoj. Car Dioklecijan poslao u Siciliju vojvodu Pentagura, da uništi hrišćane, ako ih tamo nađe.

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave svetog mučenika i arhiđakona Evploa.

Pentagur međutim nije našao nijednog hrišćanina, jer ono malo što ih je bilo kkrilo se od gonitelja i nisu se oglašavali.

[adsenseyu5]

Tada je neko optužio Evpla svetoga, kako ide s nekom knjigom kod tajnih hrišćana, i čita im tu knjigu. Ta knjiga je bila sveto Jevanđelje.

Pošto su ga izveli na sud za kratko vreme, obesili mu tu knjigu o vrat i odveli u tamnicu.

Posle 7 dana tamnovanja i gladovanja odveden je ba mučenje. Kada su ga tukli gvozdenim motkama Evpl rugajući se reče sudiji mučitelju: „bezumniče, zar ne vidiš da su ove muke za mene kao paučina zbog Božje pomoći? Ako možeš pronađi druge jer su ove kao igračka.“

JEZIVI DETALJI UBISTVA SRPSKOG DEČAKA (12): Uhvatila ga je za kosu, stegla rukama i prerezala mu vrat! (VIDEO) (FOTO)

Najzad, izveli su Hristovog mučenika na gubilište. Tada je sveti Evplo otvorio sveto Jevanđelje i čitao iz njega narodu dugo. Mnogi su se tada preobratili u hrišaćnstvo, a sveti Evplo je posečen 304 god. i preselio se u carstvo nebesko. Čudotvorne mošti mu leže u jednom selu blizu Napulja zvanom Vico della Batonia.

Tropar (glas 4):

„Mučenik Tvoj Gospode, Evplo, u stradanju svome je primio nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobedi, a razori i nemoćnu drskost demona: Njegovim molitvama spasi duše naše.“

DA LI ZNATE KAKO JE POMRAČENJE SUNCA UTICALO NA VAŠ PODZNAK? Vage čeka iznenadna trudnoća, a OVAJ znak neka miruje do septembra

Predanje kaže da ujutru čim ustanu, žene moraju da se pomole ovom svetitelju, a da je greh gordosti ono čega se moraju odreći, kako bi izbegle nesreću koja će ih pratiti do kraja života.

(Dnevne.rs/Izvor:BKTVnews)

[adsenseyu4]