DANAS JE VELIKI PETAK: OVO nikako ne smete da radite, a ovo će vam doneti SREĆU

praznik

Foto: Dnevne.rs/Pixabay

Veliki petak je u kalendaru obeležen crvenim slovom, te se ne rade nikakvi poslovi. Žene na ovaj dan nikako ne smeju da uzmu iglu u ruke, jer se veruje da će im se na rukama pojaviti plikovi.

Danas je Veliki petak.

U hrišćanstvu je ovo dan velike žalosti, te se obeležava strogim postom, uzdržavanjem od veselja i proslava, a prema tradiciji na ovaj dan se ne rade nikakvi poslovi, ni u polju, ni u kući.

Na ovaj veliki praznik ne služi se liturgija u crkvama, osim ako se ne poklopi sa praznikom Blagovesti. Od Velikog četvrtka do Vaskrsa se na crkvama ne oglašavaju zvona, jer su ona u pravoslavnoj veri znak radosti.

Na ovaj praznik se strogo posti, bez ribe i ulja, čak je poželjno ne jesti ništa, a u kući se ne loži vatra. Strogo je zabranjeno piti vino, jer je ono simbol nevino prolivene krvi Isusa Hrista. Hleb se nikako ne mesi. Prema narodnom verovanju, ovaj dan je najbolji za kalemljenje voća.

IZGLEDAJU KAO DA SU METALIZIRANA: Genijalan trik za najlepša vaskršnja jaja ikada! (VIDEO)

Ne treba organizovati nikakvo veselje, niti slušati muziku, budući da je ovo najtužniji hrišćanski praznik.

Najpoznatiji običaj koji se obavlja na Veliki petak jeste farbanje Vaskršnjih jaja, u kojem učestvuju i zabavljaju se pre svega deca. Domaćica prvo farba jedno crveno jaje, čuvarkuću, koje će čuvati do sledećeg Vaskrsa, a prvo jaje od prethodne godine treba da se zakopa u zemlju kako bi bila plodna i donela sreću domaćinima. Na dan Vaskrsa svi ukućani treba prvo da pojedu po jedno jaje, a tek onda da se posluže ostalom hranom.

Kako se veruje, devojke koje na današnji dan ukradu cveće iz crkvene porte i stave ga pod svoj jastuk, sanjaće te noći budućeg muža.

Postoji verovanje da, ako danas operete kosu, cele sledeće godine vas neće boleti glava. Na ovaj praznik valja metlom malo pomesti kuću, a zatim tu metlu baciti, kako bi sa njom iz kuće izašlo sve zlo.

Neka mesta poštuju i običaj vezivanja kose devojčicama pod vrbom, kako bi rasla brže.

DREVNI OBIČAJ NA VELIKI PETAK POSEBNO ĆE SE DOPASTI ŽENAMA: Uradite OVO pre nego što zaspite i saznaćete VAŽNU STVAR vezanu za ljubavni život!

U nekim krajevima, ljudi ujutro donose vodu sa jezera, kako bi se svi ukućani umili, jer postoji verovanje da će to umivanje odneti sve bolesti iz tela.

Plaštanica se postavlja na posebno ukrašen sto, koji predstavlja Hristov grob, ispred oltara. U nekim našim krajevima, običaj je da se vernici posle celivanja plaštanice provlače ispod stola na koji je položena plaštanica.

Prema narodnom verovanju prilikom provlačenja, treba se pomoliti Bogu i pomisliti neku lepu želju koja će biti ispunjena.

 

(Dnevne.rs/Espreso.rs)