DANAS JE TUCINDAN: Evo šta NIKAKO ne smete da radite i koja BOLEST preti, ako se ogrešite!

Božić

Foto: Wikipedia/Лобачев Владимир

Srpska pravoslavna crkva (SPC) obeležava praznik koji se naziva Tucindan. On je praznik koji uvek pada 5. januara, dan pred Badnji dan.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) obeležava praznik koji se naziva Tucindan. On je praznik koji uvek pada 5. januara, dan pred Badnji dan, odnosno dva dana pre najradosnijeg hrišćanskog praznika Roždestvo Hristovo – Božić.

Toga dana se kolje ili priprema pečenica, odnosno pečenje za Božić. Nekada se pečenica tukla – ubijala krupicom soli, kasnije ušicama od sekire, pa se onda, ubijeno ili ošamućeno prase ili jagnje klalo i redilo. Zato je ovaj dan nazvan Tucindan.

IZVADILA JE NOV MOBILNI I 200 EVRA, A MAJKA JU JE PITALA ODAKLE JOJ: Ono što je odgovorila ostavilo je mamu BEZ REČI!

Za pečenicu se obično kolje prase ili jagnje, a uz to neko još kolje i priprema pečenu ćurku, gusku ili kokošku. Veruje se da je običaj vezan za klanje pečenice, verovatno ostao iz stranih mnogobožačkih vremena, vezan za prinošenje žrtve.

Crkva ga je prihvatila i blagoslovila, jer posle Božićnog posta, koji traje šest nedelja, jača hrana dobro dođe, pogotovo što su tada izuzetno jaki mrazevi i zime.

SMRZAVANJE NA MINUS 12! Meteorolozi upozoravaju na hladne dane i nove padavine

Najvažnije pravilo za Tucindan je da nikoga ne tučete. To se naročito na odnosi na roditelje koji, prema verovanju, sutra ne smeju da udare dete jer će onda ono cele godine biti nevaljalo i bolovaće od čireva. Ako nekoga i slučajno udarite, taj mora brzo da izgovori:

– Čiri, miri da imaš dvadesetčetiri.

Još jedan od običaja je da domaćice pospreme kuću i da ništa ne daju iz kuće. U suprotnom će, prema predanju, preko cele godine stvari samo odlaziti iz tog doma.

Tucindan je i vreme kada se tradicionalno vraćaju dugovi da čovek ne bi bio dužan sve do sledećeg Božića.

(Dnevne.rs/Izvor: telegraf.rs)