Danas je Sv. Jovan Zlatousti: Prema verovanjima, onaj ko na ovaj dan prekine nit, ili kakvu žicu, prekinuo je i svoj život

post

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Jovana Zlatoustog, koji je bio najčuveniji propovednik u istoriji Crkve, veliki podvižnik i reformator.

Bio je patrijarh Konstantinopolja, prestonice tadašnjeg Istočnog rimskog carstva, i to šest godina.

Rođen je u Antiohiji, od oca Sekunda (vojvode) i majke Antuse. Učio je najpre grčku filozofiju i zgnušao se na grčko mnogoboštvo. Potom je usvojio hrišćansku veru kao jedinu i celu istinu.

Zamonašio se nakon smrti roditelja.

PROČITAJTE JOŠ: DNEVNI HOROSKOP za 26. novembar 2020. (ASTRO)

Kao đakon piše „O sveštenstvu“, delo neprevaziđeno do danas; kao sveštenik posvetio se propovedničkoj službi, zbog čega ga i prozvaše zlatoustim. Propovedao je svakodnevno, na određene teme, ali naročito o ličnoj i društvenoj etici, braneći siromašne i izrabljivane, osuđujući bogate i one koji drže vlast.

Kao svetitelj praznuje se 13. novembra (26. novembra po novom kalendaru). Takođe, on se ubraja i u Sveta tri jerarha koji se praznuju 30. januara.

Sveti Jovan Zlatousti imao je veliko poštovanje prema Svetome pismu i Svetoj liturgiji. U svojoj društvenoj etici, Sveti Jovan Zlatousti je dokazivao da je ljubav prema bližnjem i siromašnom prava tajna.

Smatra se jednim od najučenijih svetitelja, pa se veruje da na današnji dan valja uzeti neku knjigu i iz nje pročitati makar deo.

PROČITAJTE JOŠ: ”ŽENA POSLE 50 GODINA NIJE NI ZA ŠTA”: Psihijatar Jovan Marić uzburkao strasti izjavama!

U nekim krajevima Srbije još se veruje da na današnji dan žene ne treba da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle.

U mnogim srpskim porodicama ovaj svetac slavi se kao krsna slava.

 

(Dnevne.rs/Srbija Danas)