DANAS JE PREOBRAŽENJE GOSPODNJE: Ovo nikako ne treba da radite!

zadušnice

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Preobraženje pada u Gospojinskom postu koji su, mahom žene postile, ali tog dana je običaj da niko bez izuzetka ne mrsi.

Praznik Preobraženja Gospodnjeg, koji se u pravoslavlju ubraja u 12 velikih Hristovih praznika, sutra obeležavaju Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici.

U crkvi se na Preobraženje, u znak zahvalnosti Bogu na plodovima koje daje zemlja, osvećuje grožđe i deli narodu, a u krajevima gde nema grožđa, drugo voće.

DARINKA JE 1983. GODINE FIĆU PRODALA POZNANIKU I SADA ĆE TO MORATI DA PLAĆA DO KRAJA ŽIVOTA: Ono što se desilo nakon toga, napravilo joj pakao od života

Praznik Preobraženje Gospodnje posvećen je trenutku kada se, kako kaže hrišćansko predanje, Hristos na gori Tavor pred apostolima preobrazio i zasijao kao sunčeva svetlost.

“Tada se Hristu i apostolima javio Mojsije i Ilijakoji su govorili sa Gospodom o njegovoj smrti u Jerusalimu”, piše u verskim knjigama.

Svaki praznik i njegovi običaji vezani su i za godišnje doba. Zato se u narodu obično kaže da od Preobraženja uglavnom više nema velikih vrućina. Takođe se nekad verovalo da je Preobraženje poslednji dan za kupanje u rekama.

Na Preobraženje se preobražava list u gori i kamen u vodi, lišće počinje da žuti i opada, a voda biva hladnija. Na Preobraženje se i nebo, u gluvo doba noći, tri puta preobražava.

Vremenska klackalica u Srbiji: Temperatura VRTOGLAVO RASTE, ali do OVOG DATUMA, posle sledi HLADAN TUŠ!

Prema rasprostranjenom verovanju, na ovaj dan ne treba preko dana spavati, jer ko tada odspava, preobraziće se, pa će cele godine biti dremljiv. Nije dobro ni da neko plače, a ni da ljudi ceo dan provedu u kafani – da im ne pređe u naviku i da ne postanu raspikuće.

Preobraženje pada u Gospojinskom postu koji su, mahom žene postile, ali tog dana je običaj da niko bez izuzetka ne mrsi.

STIŽU NAM PONOVO TROPSKE VRUĆINE: Danas paklena 34 stepena, a evo kad će biti još toplije

Nakon Preobraženja, ostaje još 7 dana do praznika Velike Gospojine.

       

(Dnevne.rs/Izvor: stil.kurir.rs)