DANAS JE CRVENO SLOVO – SLAVIMO MITROVDAN: Obavezno pogledajte u nebo i po OVOME ćete znati kakva zima nam dolazi! (INFO)

ikona

Foto: Wikimedia/shakko

Srećna slava svima koji slave! Vama koji idete kod nekoga na slavu, želimo lepo popodne i veče

Pravoslavni vernici danas slave dan Svetog velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan.

Ovaj datum je u crkvenom kalendaru obeležen crvenom bojom, ali na ovaj dan nije obavezan post.

Na današnji dan važi jedno staro verovanje: narodni običaj nalaže da se ostane kod kuće. Veruje se da onaj ko danas ne bude kod svoje kuće, cele će godine biti van nje i noćiti po tuđim konačištima.

U Srbiji postoji i verovanje da na Mitrovdan ne treba grditi malu decu, koliko god da su pogrešila ili bezobrazna, jer će navodno onda cele godine biti nestašna. Takođe je običaj da Dimitriji imaju nadimke Mita i Mitar, zbog čega je i dan Svetog Dimitrija dobio narodni naziv Mitrovdan.

Ovome se niko nije nadao! Doktorka SPASAVALA Slobodu Mićalović na sceni – UŽASAN prizor a onda se desio OBRT!

Postoji i verovanje da uoči Mitrovdana moraju da budu završeni svi veliki poslovi, naročito veliki radovi na polju i druge stvari koje se rade napolju.

Smatra se da je vreme posle Mitrovdana varljivo, odnosno da zima može svakog časa da iznenadi, pa se zato učvrstilo mišljenje da je loša sreća ako se nešto ostavi za posle velikog praznika. Za Mitrovdan se veruje i da predskazuje kakva će biti zima.

Foto: Grekomania.ru

Ako je dan sunčan, navodno će zima biti blaga, sa malo izuzetno hladnih dana. Ako na Mitrovdan padne sneg, veruje se da će se zadržati sve do aprila.

   

(Dnevne.rs /Izvor: Telegraf.rs)