DANAS JE ČETVRTAK – JUPITEROV DAN: Dan kada sejemo seme budućnosti!

buda

Foto: Pixabay.com

U mnogim drevnim kulturama planete se smatraju pravim nebeskim božanstvima, gospodarima, vladarima, utelovljenjima duhovnih sila i delovanja. Svaka planeta zadužena je za određeni aspekt našeg života i specifično utiče na naš život. Mi nosimo deo njegove energije, kao što i svaki dan u nedelji nosi deo određene energije planete koji vlada tim danom.

Ovaj mali astro-yoga upotrebu može vam pomoći da uskladite ritam svemira sa svojim svakodnevnim ritmom. Opisi planete, njihovog uticaja, vežbe joge, pranaiame i meditacije, dan po dan. Posvetite jednu nedelju planetama. U njihovim bojama, jelima, mirisima, karakteristikama, uticajima, yogi i svemu navedenom, dan po dan.

“Vi ste deo ukupne Univerzalne svesti ili Boga. A prema tome i (deo) svega što je unutar Univerzalne svesti ili Univerzalne svesnosti, kao što su i zvezde, planete, Sunce, Mesec. Upravljate li vi njima ili oni vama? Oni su stvoreni da služe vama, kao pojedincu. Da, to je deo (igre) … Jer vi ste kao korpuskula u Božjem telu; prema tome su-stvoritelj s Njime u svemu što mislite i činite … Život je svrsishodno iskustvo, a mesto na kojem se osoba sama zatječe jest mesto na kojem može iskoristiti svoje sadašnje mogućnosti, greške, promašaje, vrline, da bi ispunila svrhu koju je duša odlučila manifestovati u trodimenzionalnom planu. “- There is a River, Edgar Kejsi

[adsenseyu1]

ČETVRTAK je dan kojim vlada Jupiter

Jupiter se na sanskritu naziva Guru a znači Učitelj. Jupiter je planeta mudrosti, vere, budućnosti i pravde. On proširuje svest a njegov uticaj rađa potrebu za stvaranjem života koji je pravedniji, harmoničniji, pozitivniji i bogatiji. Iz njegovog uticaja dolaze sve ljudske vrline i plemenitost, a u našem karakteru stvara ideju i osećaj dobrote i morala.

Jupiter ima povoljne uticaje za zdravlje, sreću, putovanja i blagostanje. Donosi zaštitu, duhovnost, učenje, prosperitet i širenje. Ovo je dan optimizma i uspeha, a sve dobro što napravite na četvrtak doneće vam plodove. Na taj dan dobro je potpisivati ugovore, baviti se sa organizacijom, finansijskim transakcijama, timskim radom, advokaturom, pravom, politikom ili pak bilo kojom vrstom učenja. Dobar je dan i za bilo koje religiozne teme i izučavanje drevnih znanja. Slobodno planirajte neke dalekosežne naume ili putovanja (pa makar samo u mašti) jer Jupiter je i planet dalekih putovanja, putnika i stranaca.

Kroz iogu možete danas više pažnje posvetiti meditaciji. To možete i kroz asane. Ostanite duže u meditativnim položajima, minimalno 10 dahova a posebno u stoju na glavi (Sirshasana) i stoju na ramenima (sarvangasana) čak i puno više. Zapravo bilo koji položaj možete doživeti meditativno, kada uronite iza fizičkog tela i povežete se sa svjesnošću asana.

Dok ste u relaksaciji (shavasani) i ioga nidri zamislite nešto lepo, neke nove ideje, nove odnose, nove kvalitete u vama i neki novi ili dublji put prema sreći. Zamislite se u tome kao da već jeste. I ne brinite, sve je tako savršeno inteligentno i u nama i oko nas. Četvrtak je dan kada sijemo seme budućnosti. Neka to seme bude vaša mala slatka tajna, zakopajte ga u svome srcu i pustite da raste. Uskoro će izrasti u prekrasan plod!

Pranaiama je danas – Duhovno disanje: Ovo je jedna od pranaiama iz serije stojećih tehnika disanja. Osmišljena je kako bi stabilizovala kontakt sa našom duhovnom prirodom i Božanskim u našem srcu. Izvodi se u stojećem stavu. Podići ruke sa strane tela sa dlanovima okrenutim prema nebu, laktovi su lagano savijeni. Udahnite brojeći do 8 od vrhova prstiju na rukama, kroz ruke i sve do svog duhovnog srca i Anahata čakre. Držite dah brojeći do 6 i svoju pažnju potpuno usmerite na srce. Izdišite nazad kroz ruke sve do prstiju brojeći do 8 ali da pažnja ostane na srcu. Ponovite 3 puta a ako vam se ruke nisu umorile nastavite do 12. Ovo je zadivljujuća pranaiama koja vas puni pozitivnom energijom, drži otvorenim u području srca i koja vas obasjava.

[adsenseyu1]

Trataka prosvjetljenog bića: Za one koji su više skloni duhovnosti možete koristiti sliku nekog sveca kao objekat svoje koncentracije / dharan. Ako imate Guru-a koji vas posebno inspiriše ili vašeg Guru-a koristite njegovu sliku. To može biti njegovo lice, stopala ili cela figura. Posmatrajte njegovu sliku i osetite njegove kvalitete i njegovo prosvijetljeno biće puno ljubavi (kao “channeling”). Pretvarajte se kao da ste u njegovoj prisutnosti i velikoj blizini, te kao da imaš te iste Božanske kvaliteta kao i on.

Guruguru je reč koja označava Učitelja. Lepo je odati poštovanje svom učitelju i svima onima koji su doneli znanje u život. Oni su otvorili vrata nekih novih i boljih svetova u nama. Vode nas kroz život i daruju brojnim blagoslovima. Kada se predamo svom pravom učitelju (Guru), imat ćemo zaštitu i milost. Učitelji kroz život su razni i kroz razne faze života, to mogu biti i naši mentori, roditelji, deca, najbliži dragi ljudi ili čak i oni koje ne poznajemo, životinje, kućni ljubimci pa i priroda takođe. Zahvalite se – zahvalnost i znanje su put ka sreći!

Jupiter vlada heljdom, javorom, jasminom, žalfijom, lipom, matičnjakom, smokvom, šipkom i špargli koje možete dodati jelu na četvrtak, samo pazite se preterivanja i prejedanja na ovaj dan. Jupiter nas opušta ali povećava apetit. Njegov cvet je karanfil. Obucite nešto u svetlo žutoj ili beloj boji i posvetite ovaj dan nekim aktivnostima poput upijanja duhovnog znanja ili maštanja o budućnosti.

(Dnevne.rs /Sandra Petra Pintarić, Dharma Ioga)